Виждаме пластмасови отпадъци по плажовете, планинските пътеки, градските паркове, улиците

...
Виждаме пластмасови отпадъци по плажовете, планинските пътеки, градските паркове, улиците
Коментари Харесай

Истинският виновник за замърсяването с пластмаса е бизнес моделът за ``еднократна употреба`` |


Виждаме пластмасови боклуци по плажовете, планинските пътеки, градските паркове, улиците и площадите, а също по този начин в реките, язовирите и даже в Черно море. Пластмасовите боклуци повреждат въздуха, водите, почвите и човешкото здраве, защото множеството от тях не се рециклират. Те или пълнят към този момент преливащите сметища у нас, или се изгарят в циментови фабрики, непригодни ТЕЦ-ове или нерегламентирано в домашни условия. За алтернативата на пластмасата, замърсяването и спомагателните ограничения, които може да предприемем в България беседваме с координатор Нулеви боклуци към  Евгения Ташева. 

Каква е алтернативата на пластмасовите произведения?

Алтернативите на еднократните пластмасови произведения постоянно са били тук - добре забравените същински чаши, чинии, бутилки, платнени торби за извършване на покупки. В реалност пластмасата е " новодошлият " материал. Той е като на ниска цена сурогат на обичайните порцелан, метал, коприна и други. Неслучайно и през днешния ден използваме определението " пластмасов " за нещо неистинско, некачествено, подправено. Вместо пластмасови принадлежности, съдове за храна и питиета, можем умерено да използваме посуда от качествени и трайни материали като метал, стъкло, керамика и други, подлежащи на измиване и стерилизация (нещо значимо в сегашните условия на пандемия).

От 2021 година у нас влиза в действие общоевропейската възбрана за осем типа еднократни пластмасови произведения (клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки за питиета, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и напитки). Смятате ли, че по този начин би се решил казусът с огромна част от замърсяването на околната среда?

С новото законодателство Европа изрично поведе международната наклонност за ограничение и прекъсване на потреблението на еднократни пластмасови произведения. За страдание, с изключение на осемте неразрешени произведения, околната среда изобилства от замърсявания с доста други пластмасови произведения с краткотрайна изгода - като стартираме от " найлоновите " торбички за извършване на покупки, цигарени фасове, мокрите кърпички и стигнем до питателните и потребителските артикули по рафтовете на магазините, които съвсем без изключение са опаковани в еднократна пластмаса. Така че късият отговор е - да, възбраната ще помогне за повишение на съзнанието и може би за смяна на бизнес модела на част от производствата, свързани със неразрешените произведения. Но за фактически решение на рецесията с пластмасовото замърсяване са нужни още по-строги и широкообхватни ограничения.

Не смятате ли, че вместо възбраната за приложимост на пластмасовите произведения, по-строгият надзор за подбиране в семействата и по-ефективното им преработване биха били по-резултатни?

Начинът, по който сега се събират отпадъците за преработване у нас, е извънредно неефикасен и няма късмет да стане по-резултатен, в случай че не се реализира генерална смяна на модела за разделно събиране. Освен това, преработването на повече пластмаса, без в същото време използване на ограничавания за производството на още и още свежа пластмаса за еднократна приложимост, няма да даде стремежи резултат. Все едно да се пробвате да спрете наводнението във вашата баня, като просто попивате с парцал водата от пода, без да спрете кранчето на шуртящата чешма.

Доколко разградими са картонените био произведения в природата?

Под по този начин наречената в действителност се крият разнообразни по свойствата си материали. От една страна има пластмаси, създадени от изходни субстанции на биологична основа - да вземем за пример царевично нишесте. От друга страна стоят пластмасите, претендиращи за биоразградимост. В България обаче към момента няма система за разделното събиране на биоразградими боклуци (с дребни изключения в няколко общини - да вземем за пример Габрово). Ако биоразградимата пластмаса се смеси с стандартната пластмаса, това може да навреди повече на процеса на преработване, в сравнение с да реши казуса с пластмасовото замърсяване.

От трета страна са добре познатите ни " картонени " чашки за топли питиета, в които за жалост няма нищо " еко " или " био ". Те са просто картон, ламиниран отвътре с тъничък пласт пластмаса, тъй че те даже не могат да се рециклират.



Принципът тук е, че всеки артикул, предопределен да бъде употребен за няколко минути и по-късно изхвърлен, не е резистентен или безвреден избор, без значение дали е изработен от пластмаса, хартия, метал или материали от растителен генезис. Истинският провинен за замърсяването не е единствено еднократната пластмаса, а е моделът - " еднократна приложимост ".

Какви спомагателни дейности могат да се подхващат в България?

Докато у нас към момента се приказва най-вече за добре звучащи " лесни решения ", като " повече преработване " или потребление на " разграждаща се пластмаса ", с цел да има фактически усъвършенстване, са нужни ефикасни ограничения за ограничение самата приложимост на еднократни пластмасови произведения и поощряване на изделията за многократна приложимост.  

Какво обгръща вашата пластмасова акция? Какви са задачите й?

Кампанията " Свободни от пластмаса " започнахме през 2017 година и от този момент с дейното присъединяване на стотици доброволци отстояваме нуждата от смяна на статуквото и практиката у нас във връзка с пластмасовите произведения за еднократна приложимост.

Целта е хората да осъзнаят освен персоналната си роля като участници в пластмасовото замърсяване посредством личното си ползване, а да потърсят отговорност от производителите, които пускат на пазара замърсяващи произведения. Понастоящем разноските и вредите през целия витален цикъл на еднократните пластмасови произведения се понасят незаслужено най-вече от локалните управляващи и локалните данъкоплатци, които заплащат за извозването, преправянето и изхвърлянето, както и за почистването на замърсяванията с такива боклуци.

С времето изникват всевъзможни вълшебни " решения " като биопластмасата, бактерии, които ядат пластмаса или разчистване на океана с големи машини. Но те единствено отклоняват вниманието от незабавния проблем на хоризонта - необузданото произвеждане и ползване на пластмасови произведения за еднократна приложимост по модела " купи-хвърли ".

Най-важните и незабавни ограничения, от които има потребност у нас са:

- Съдове за многократна приложимост от безвредни материали, подлежащи на стерилизация, в детските градини и учебните заведения.

- Депозит за всички пластмасови бутилки, възвръщаем във всеки магазин за питиета.

- Еко такса върху всички размери пластмасови торбички за извършване на покупки, последвана от последователното им прекъсване от приложимост и заменяне с устойчиви други възможности.

- Данък върху пластмасовите произведения и опаковки за еднократна приложимост, който да се употребява за заместването им с дълготрайни други възможности.

- Ограниченията за еднократните пластмаси да важат без изключение и за биоразградимите пластмаси и пластмаси на биологична основа.

- Производителите да поемат цялостна отговорност за изделията, които оферират – от производството до ръководството и почистването на отпадъците.



Този материал се осъществя в границите на акцията " От нас зависи " от екологично съдружие " За Земята ", част от Гражданско обединяване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР