Вигдис Йорт е родена през 1959 г. в Норвегия. Пише

...
Вигдис Йорт е родена през 1959 г. в Норвегия. Пише
Коментари Харесай

Романите на Вигдис Йорт като диагноза на съвремието

Вигдис Йорт е родена през 1959 година в Норвегия. Пише екзистенциални книги за човешката орис и житейските избори. Има изострен взор върху настоящи тематики от съвремието. Със "Смяна на гуми ", "Говори с мен ", "Трийсет дни в Санефюр ", "Да живее пощенският рог! " и "Норвежка къща " тя се постанова като самоуверен политически създател. През 2011 година е отличена с премията "Гюлдендал " за изцяло творчество, а през 2012 година с оценката на рецензията за "Да живее пощенският рог! ". Романът е трансфорат в пиеса, която се играе с триумф в държавния спектакъл. През 2014 година Вигдис Йорт печели премията "Амалие Скрам ". "Норвежка къща " излиза през есента на 2014 година и получава блестящи критически мнения. През 2014 година й е присъдена почетна премия "Браги ". Новият й разказ "Земя и завет " получи наградата на рецензията и е номиниран за литературната премия на Северния съвет.
В "Говори с мен " внимателна жена на междинна възраст отпътува за Куба и изненадва сама себе си. Любов ли изживява там? Срещата с Куба, страната на контрастите, хубостта, бедността и топлотата в връзките сред хората, трансформира нейния мироглед. Когато се връща вкъщи, тя стартира да се бори да докара кубинския си обичан в Норвегия. "Говори с мен " е разказ за смяната на курса в живота и вземането на смели решения. За връзката на една жена със самата себе си, с предишното й и с управляващите, към които цялостен живот е била лоялна. С един обичан. И не на последно място - със сина й.
В "Норвежка къща " Алма обича остарялата си дървена къща, чийто двор се простира нагоре към гората. Кварталът е състоятелен, а тя е разведена, с пораснали деца и работи като текстилен дизайнер. За да се устоя, създава флагове и гоблени, дава чартърен част от къщата. Тогава се нанася младо полско семейство, което не се подчинява на нейните правила. От една страна, Алма вижда самата себе си като демократична, от друга, схваща фриволното отношение на поляците към нейната благосъстоятелност като посягане върху идентичността и полезностите й. Писателката не рисува красива картина на живота в норвежката къща. Вигдис Йорт написа книга за алтернативите, пред които всички стоим, за отношението сред своето и непознатото и за норвежкото себеразбиране.
"Смяна на гуми " споделя любовната история на Трюлс, авто търговец, и Луисе, професор по литература. Това е образован и изпълнен с комизъм роман за срещата на двама души, които са не просто разнообразни по темперамент, само че идват от изцяло противоположни обществени среди.
Предстои публикуването на "Земя и завет ".



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР