Виенски съд призна бившия австрийски канцлер Себастиан Курц за виновен

...
Виенски съд призна бившия австрийски канцлер Себастиан Курц за виновен
Коментари Харесай

Съд във Виена призна бившия австрийски канцлер Курц за виновен в лъжесвидетелстване

Виенски съд призна някогашния австрийски канцлер Себастиан Курц за отговорен в лъжесвидетелстване и му даде условна присъда от осем месеца затвор, с което нанесе сериозен удар върху възможностите му за политическо завръщане, съобщи Ройтерс.

В решението на виенския областен съд се споделя, че Курц е дал лъжливи показания пред парламентарна анкетна комисия. Според съда доказателствата сочат, че Курц е упражнил по-голямо въздействие при назначението на надзорния съвет на държавния холдинг ОБАГ (Österreichische Beteiligungs AG, ÖBAG), в сравнение с е признал пред парламентарната комисия, проверяваща абсурда " Ибисагейт ".

Курц, който бе канцлер на Австрия в интервалите 2017-2019 година и 2020-2021 година, е споделил пред комисията през 2020 година, че е бил осведомен за назначенията, само че не е играл дейна роля в тях. В случая с назначението на някогашния поддръжник на Курц Томас Шмид отпред на ОБАГ съдията призна някогашния австрийски водач за почтен по обвиняването за предоставяне на подправени показания, осведоми ДПА.

Агенцията отбелязва, че делото против Себастиан Курц е бил следено с голям интерес в Австрия. Тази година ще е наситена с избори в алпийската страна, където би трябвало да се избира нова локална и районна власт (във федералните провинции), както и ще бъдат създадени избори за Европейския и за националния парламент.
Обвиненията, повдигнати на 37-годишния Курц, който доби известност като канцлер и водач на Австрийската национална партия ( АНП), евентуално ще бъдат коз в ръцете на неговите политически съперници, показва ДПА.

" Когато са повдигнати обвинявания на някогашен канцлер, те се трансформират във воденичен камък за Австрийската национална партия, що се отнася до въпросите за корупцията и ходатайството ", споделя за организацията политическият съветник Томас Хофер.

Курц, който след оставката си от поста на канцлер и отдръпването си от политиката работи като бизнесмен, от самото начало твърдеше, че е почтен.

Той оглавяваше коалиция на консервативната АНП и крайнодясната Австрийска партия на независимост та (АПС) от 2017 до 2019 година През 2020 година и 2021 г . Курц бе отпред на коалиция на АНП и придвижването " Зелени - Зелена опция ".

Във връзка с аферата " Ибисагейт " към някогашния вицеканцлер и бивш водач на АПС Хайнц-Кристиан Щра хе, която бе разкрита през 2019 година, Народното събрание образува комисия, която да изследва " хипотетична продажност " на тогавашното държавно управление. Задачата ѝ бе да откри дали е имало корупция и лобиране по времето на обединението АНП - АПС.

В интервала, в който даваше показания, известността на Курц е стигнала връхната си точка, което частично се е дължало на неговите дейности по време на пандемията от ковид, отбелязва ДПА. Той постоянно е обещавал на жителите на Австрия " нов ред ", без лобиране, което и много публикувано в страната. Според ДПА това е една от аргументите, заради които той е споделил на парламентарната комисия, че неговото присъединяване в тази ситуация с ОБАГ е било " осведомено ", а не " директно ".

Срещу някогашния канцлер е заведено и второ дело - по по този начин наречената " рекламна спекулация ". По него е упрекнат, че дружно с екипа си е поръчвал подправени социологически изследвания с пари на данъкоплатците. Обвиняемите са уличени и в издание на реклами в медии в подмяна на удобно отразяване.
Разследвани за подкупи, заграбване и корист с доверие по това дело са 10 души.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР