Виена. Френският ежедневник Либерасион“ обвини европейския комисар Йоханес Хан в

...
Виена. Френският ежедневник Либерасион“ обвини европейския комисар Йоханес Хан в
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Виена. Френският всекидневник „ Либерасион “ упрекна европейския комисар Йоханес Хан в корупция заявявайки, че Хан си е разрешил да бъде канен на ловни пътувания и скъпи вечери и обяди от непознати лобисти, без, както е задължен, да рапортува за това, оповестява австрийската социална работа ORF и ежедневника Der Standard .

Вестникът показва, че Хан е приел поканата да отиде на лов с белгийски лобисти през декември 2015 година и показва, че Кодексът за държание го задължава да рапортува на Европейската комисия за поканата, която е получил от лобистка организация на крупни земевладелци (ELO).

Неназован представител на Хан съобщи пред ORF и Standard, че поканата е била чисто частна. Той описа, че е взел участие в лова с тогавашния си сътрудник, който има брошура за лов.

Хан счита, че не е било належащо да се оповестява за тази покана в регистъра за бистрота.

Според Der Standard австрийският комисар е обвързван и с други обстановки с спор на ползи.

Така през юни тази година той даже обядва или вечеря три пъти с представителката на Австрия в одитния комитет Хелга Бергер.

Веднъж той е бил съпроводен от актуалната си партньорка Сузана Рис-Пасер, някогашен вицеканцлер.

Според вестника Бергер е платил за ресторанта и е препратил сметката на одитната комисия.

От кабинета на Хан споделят, че сходни срещи са част от постоянната замяна на отзиви сред комисарите и представители на институции и организации и това също не е трябвало да се оповестява.
***
Стокхолм. Външните министри на Русия и Съединени американски щати организираха двустранна среща в коридорите на министерската среща на върха на ОССЕ, която се организира в предградията на Стокхолм, написа Le Monde . Те имаха напрегната среща, по време на която си размениха предизвестия и закани по украинския въпрос, само че в това време и двамата увериха, че желаят да разрешат тази рецесия благодарение на дипломация, отбелязва създателят на публикацията.

„ Ние сме надълбоко загрижени за проектите на Русия за нова експанзия против Украйна “, сподели Антъни Блинкен. Той също по този начин прикани Русия да „ деескалира “ обстановката на границата с Украйна. „ Кошмарният сюжет на военна борба се завръща “, означи на собствен ред Сергей Лавров. Той упрекна НАТО, че се доближава до съветските граници, само че в това време увери, че Русия е заинтригувана от взаимни старания за разрешаване на рецесията.

Москва също съобщи, че се надява на неотдавнашен контакт сред президента Владимир Путин и американския му сътрудник Джо Байдън. Авторът на публикацията цитира думите на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, който означи, че този контакт в този момент е в действителност нужен, като се има поради, че проблемите нарастват.

„ Няма взаимно схващане по какъв начин да деескалираме обстановката в Европа “, сподели Рябков. „ Ситуацията в Европа е доста тревожна. Ясно е, че това ще бъде една от главните тематики за разискване на президентско равнище “. Антъни Блинкен от своя страна изрази вяра, че такава среща ще се състои в близко бъдеще.

Както отбелязва създателят на публикацията, макар желанията за помиряване, демонстрирани от Путин и Байдън по време на историческата им среща на върха в Женева, въпросите, които провокират напрежение, нарастват от ден на ден и повече. Така, с изключение на в Украйна, през последните няколко седмици миграционна рецесия избухна и на границата с Беларус, а конфликтите сред Армения и Азербайджан се възобновиха, написа Le Monde.
***
Берлин. На фона на миграционната рецесия на границата с Беларус Европейски Съюз изоставя ли личните си правила? Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон показаха оферти за краткотрайно опростяване на процедурата за леговище. Те имат за цел да улеснят държавните управления на Полша, Литва и Латвия да работят с многочислените мигранти, които желаят да влязат в Европейски Съюз от територията на Беларус. Според Йохансон в този случай няма да бъдат нарушени главните права на мигрантите. Правозащитните организации не са съгласни с нейната позиция, написа Süddeutsche Zeitung .

Европейската комисия предлага да се усили срокът за вписване на молби за леговище от 3-10 дни на четири седмици. Освен това процедурата по тяхното разглеждане ще отнеме до 16 седмици. Това значи, че претендентите ще имат опция да останат в приемните центрове за по-дълъг интервал от време. Освен това Европейската комисия предлага да се опрости и форсира процеса на експулсиране на мигранти, получили отвод за леговище. Европейската комисия се базира на член 78 от Договора за действието на Европейския съюз, който планува краткотрайни ограничения, които могат да бъдат подхванати при положение на „ изключителна обстановка “, породена от „ неочакван приток на жители на трети страни “. Предложението на Европейската комисия би трябвало първо да бъде утвърдено от страните членки на Европейски Съюз.

Германската правозащитна организация Pro Asyl е „ надълбоко загрижена “ от тези оферти. Според нейния представител това демонстрира, че твърдолинейните в този момент дефинират дневния ред. Внесените оферти провокираха несъгласия в самата Европейска комисия: членовете й не можаха да изработят обща позиция до вторник вечерта. Освен това, както отбелязва вестникът, новите полски закони, насърчавани от самото държавно управление на страната, опонират на правото на Европейски Съюз.

В сряда в Полша влезе в действие обновеният закон „ За защитата на държавната граница “, признат предния ден по отношение на невъзможността за удължение на изключителното състояние в граничната зона с Беларус, което изтича на 2 декември. Законът дава право на министъра на вътрешните работи по своя преценка да постанова възбрана за престояване в граничната зона на всички нерезиденти. В същото време граничната зона беше разширена на 15 км вместо досегашните три.

Съдебната комисия на Сената постанови, че законът опонира на полската конституция: нарушено е правото на свободно придвижване, както и правото на демонстрации и събирания и правото на независимост на печата. Полският омбудсман също даде негативна характерност на закона. Въпреки това във вторник той беше признат с болшинство в Народното събрание.

Актуализираният закон „ За отбрана на държавната граница “ беше признат след одобряването на закона от 26 октомври, който нарушава правото на Европейски Съюз и други интернационалните конвенции и узаконява практиката на връщане на мигранти и бежанци през границата заради противозаконното им прекосяване. Всъщност Полша, както и други страни, е длъжна да разреши на хората да аплайват за леговище даже откакто са минали нелегално границата. При такива условия малко мигранти и бежанци фактически могат да аплайват за леговище.

Междувременно обстановката на границата с Беларус се усъвършенства доста. По-рано полските граничари оповестиха единствено за 102 опита за нелегално прекосяване на границата. Петима мигранти и бежанци бяха принудени да се върнат на територията на Беларус. В момента, след преустановяване на полетите от Истанбул, нови мигранти не идват на границата. Полските управляващи предизвестяват, че относителното успокоение е „ подвеждащо “, предава Süddeutsche Zeitung.
***
Вашингтон. Законопроект за финансиране на държавното управление на Съединени американски щати доникъде на февруари получи поддръжката на задоволително членове на Сената и по този начин бе предотвратено частичното затваряне на федералните организации в края на тази седмица и изпадане в положение на банкрут по задълженията на страната, написа The Guardian .

Гласуването късно в четвъртък пристигна, откакто някои републикански сенатори заплашиха да блокират процеса, с цел да изразят своето опълчване на препоръчаната от администрацията на президента Джо Байдън наложителна имунизация. Сенаторите гласоподаваха корекция за анулация на наложителната имунизация на федерално равнище, който в последна сметка се провали, разчиствайки пътя за приемането на законопроекта за краткосрочно финансиране.

Мярката, която беше утвърдена от депутатите в Камарата по-рано денем, ще резервира финансирането на федералното държавно управление за идващите два месеца и половина.

69 сенатори поддържаха предлагането, 28 бяха „ срещу “. Очаква се документът да бъде подписан от президента на Съединени американски щати Джо Байдън в близко бъдеще.

Лидерите на републиканците и демократите в Сената, безусловно няколко часа преди гласуването, съумяха да се спогодят за нуждата от поддръжка на предлагането.

По-рано Байдън изрази убеденост, че Конгресът няма да допусне обстановка, при която заради липса на удължение на финансирането федералните ведомства ще би трябвало краткотрайно да спрат работа. За последно това се случи на 22 декември 2018 година, вследствие на което държавните чиновници излязоха в насилствен отпуск за рекордно дълъг интервал от 35 дни.

Предишната резолюция за удължение на държавното финансиране, подписана от президента на 1 октомври, изтича в петък. В тази връзка президентът би трябвало да има време да подпише законопроект за по-нататъшно удължение на финансирането до среднощ на 3 декември локално време. Предишната фискална 2021 година завърши на 30 септември в Съединените щати, само че законодателите към момента не са се договорили за цялостен бюджет за идната година. В тази връзка те са принудени да одобряват краткотрайни решения за удължение на държавното финансиране.

Опитът на републиканските сенатори да анулират наложителната имунизация пристигна, откакто някои републикански щати към този момент се пробваха да анулират наредбата посредством разширение на компенсациите за безработица за чиновници, които са били уволнени или напуснали заради условието да са имунизирани.

В сряда Камарата за независимост, група от десни републиканци в Камарата на представителите, прикани своите сътрудници в Сената да блокират законопроекта за финансиране, прочут също като продължаваща резолюция, „ в случай че не не разрешава финансиране – във всяко отношение – за наложителната имунизация и нейното осъществяване “.

Байдън вкара наложителна имунизация през юли, съгласно която федералните чиновници би трябвало да бъдат имунизирани или да се подлагат на седмични проби. През септември Байдън вкара наложителна имунизация за медицинскитеработници, а фирмите със 100 или повече служащи да изискват ваксини или проби против Covid-19, които съгласно държавното управление ще обзет повече от 100 милиона чиновници. Тези ограничения бяха отсрочени със правосъдни решения, откакто републиканските генерални прокурори, консервативните групи и търговски организации взеха решение да спрат осъществяването на заповедите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР