Видях, че в социалните мрежи има неразбиране. Аз не защитавам

...
Видях, че в социалните мрежи има неразбиране. Аз не защитавам
Коментари Харесай

Методи Лалов пред ФАКТИ: БСП са част от причината да имаме Гешев

" Видях, че в обществените мрежи има недоумение. Аз не пазя Бойко Рашков по ред аргументи, само че главната - юридическата, е, че той може по частен ред да се отбрани против такива изказвания (б.р. съответно от това на Бойко Борисов). Моята цел беше да сезирам институциите, да има институционална реакция по отношение на едно хулиганско по моему държание (б.р. на Бойко Борисов), изразяващо се във вулгарни, цинични изречения, изрази и думи - нещо, което е следим години наред ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ общинският консултант в Столичния общински съвет от " Демократична България " - Методи Лалов. Думите му са във връзка скандалните обиди на водача на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. По случая Методи Лалов алармира Районната прокуратура в Бургас, защото на територията на Бургаска област Борисов изрече обидните думи по отношение на Рашков.

" Ако Борисов е знак на овладяната страна на задкулисието, той е знак и на просташкия език в общественото говорене в обществено-политическия живот. Трябва да има реакция към това. Не може да оставим не просто политиците, а всеки един жител, една обществена фигура да дава подобен образец. Така ли възпитаваме децата си - на подобен език, какъвто има Борисов? Дълги години го търпяхме, това обаче не значи, че не би трябвало да има реакция ", добави Лалов.

" При всички случаи езикът на Борисов е неприемлив. Когато говорите обществено на конгрес в едно село, когато това се отразява медийно и имате подобен език, значи, че не зачитате положителните порядки, положителния ред, културата, уважението, положителния език, аргументирания спор, политическия спор. Да наричаш един човек " алкохолик ", да казваш там със задните си елементи какво щял да мачка, да го наричаш " злощастник ", това по никакъв метод не способства към политическия спор. Тези изказвания не съдържат информация за несъмнено държание, не са рецензия. Това е извънредно вулгарно държание, показно, че Борисов не го интересува по какъв начин ще бъде възприеман, той прави каквото си желае, той ще приказва както си желае, той ще приказва оскърбително, а ние, жителите, би трябвало да поемаме това и също така младите да вземат да му подражават. Не мога да понасям това и като правист, и като жител ", безапелационен бе той.

" Не по-малко значимо е институциите да реагират по следствията, които доведоха до този обществено-политически крах, в който се намира България. Делата за чекмеджетата, за кюлчетата, за пачките, за публичните поръчки, за еврофондовете, за Доган и " Росенец ", за Доган и Варна - и езерото, и теца, за " Автомагистрали, за тези " in house " процедури, посредством които са дадени милиарди. Това е Борисов. Но Борисов с изключение на задкулисие и обвързаности, или най-малко данни за това, е един същински некултурен, недодялан, безсрамен човек, който няма безусловно никакви задръжки да има такова държание. Наказателното право е част от опциите да се контролира такова държание. Ако Борисов бъде глобен за това държание, освен той ще се поправи и ще знае, че не би трябвало да прави по този начин, защото ще има последствия за него, само че и останалите жители ще одобряват, че това е неприемливо и е държание, което се глоби. Това беше моята цел. Борисов би трябвало да бъде глобен. Ако за чекмеджета и записите към момента не е изяснено дали го е споделил Борисов, дали е споделил тъкмо това и няма някакъв монтаж, тези изказвания са от първо лице, пред очите на хората ", сподели още по тематиката общинският консултант, който е правист с дълготраен опит, включващ председателстването на Софийски областен съд.

Лалов изрече възмущението си от това, че по сигнала му прокуратурата " тупа топката ", т.е. не прави работа всъщност. " Такава прокуратура повече обществото ни не би трябвало да устоя - прокуратура, обслужваща Борисов ".

" Гешев няма да бъде отхвърлен от тези 20 индивида, които гласоподаваха за него. Те са подчинени нему, те са построили такова мислене през годините ", разяснява той опита за премахване на основния прокурор Иван Гешев през процедура във Висшия правосъден съвет.

" Хора като Магдалинчев са засегнатост за правосъдната система. Този човек е един от страшните в правосъдната система. Неслучайно е бранител на Гешев - един от най-отявлените, неслучайно е по студията, и то не тъй като е представител. Това е Боян Магдалинчев. Нека хората помнят неговото име, а и на останалите - Наимова, Кояджиков, Гроздев. Не ги забравяйте. Списъкът го има на уеб страницата на Висшия правосъден съвет, следете тези хора, тъй като тези хора ще се върнат в правосъдната система и ще правораздават. Страшното не се свършва с тяхната промяна. В правосъдната система има доста магдалинчевци, които правораздават по съответни каузи и които със същата тепигьощина, която демонстрират обществено, вземат решение делата. Тези каузи не са във фокуса на публичното внимание, а в този момент ги гледа цялото общество и виждате за какви безобразници става въпрос. Ами по делата? Там не ги виждате, виждат ги двете страни ", разказа част от картината в правосъдната ни система Лалов.

" Няма място за оттегляне. Политическите сили в Парламента би трябвало да бъдат извънредно решителни във връзка с правосъдната промяна. Наистина би трябвало промяна, би трябвало реподбор, в това число прецизни критерии за преценка качествата на съдиите, за тяхното повишение, за тяхната несменяемост, за техните хонорари. Това е извънредно огромна по размер и трудност работа. Нека обществото да се готви за изчерпателен спор на експерти, дано изисква този спор да не се води по партийните централи и по всякакви кабинети ", прикани авторитетният правист.

Водещата Лили Маринкова повдигна тематиката за бягането от отговорност на Българска социалистическа партия по тематиката " представители във Висш съдебен съвет ". Социалистите бягат от отговорност за своите представители, които безспорно са част от статуквото, което стоеше зад Цацаров, а в този момент стои зад Гешев като основен прокурор.

" Българска социалистическа партия са част от повода да имаме Гешев, Българска социалистическа партия са част от повода да имаме подобен Висш правосъден съвет, Цацаров и преди този момент кой ли не различен - Черния Красьо. Съдебната система е единствено една от прогнилите елементи на държавната ни система. Така че Българска социалистическа партия да не бягат от отговорност. Българска социалистическа партия бяха официална съпротива ", разяснява от своя страна Методи Лалов.

" Основните на тази игра са сложени още при започване на прехода. Неслучайно имаме Конституция, в която Прокуратурата е изведена като безконтрола и безотчетна власт. Неслучайно през целия преход Прокуратурата е главният мотор на това задкулисието да има отбрана от гражданското общество ".

" Борбата на положителното и злото, на задкулисието и публичността, и отчетността, е безконечна. Въпросът е кой господства. В настоящето ни общество господства задкулисието и разпоредбите, избрани от него. Време е жителите да си вземат властта в своите ръце - посредством своите политически представители, които би трябвало да държат под око непрекъснато. Няма представител на някого, който в случай че бъде оставен безотговорно, да не се самозабрави в някаква степен. Дали ще е немърливост, дали ще е мързел, дали ще е ползи някакви други... За това главната отговорност е на нас жителите - би трябвало да следим политиците. Това, което заявяваха като предизборни обещания, би трябвало да бъде изпълнявано. Гражданите би трябвало да са подготвени. Във всеки един миг, в който видят, че политическите им представители по една или друга причина отстъпват от своите поръчки, би трябвало да бъдат подготвени да им го покажат. Най-лесният, най-демократичният метод това да бъде показано е посредством цивилен митинг. Но приказвам за всеобщ митинг, не приказвам за 100-200 индивида, тъй като това делегитимира всеки един подобен митинг ", съобщи още Методи Лалов.

" Бойко Рашков е реагирал добре, само че белким няма по-добри? Нима няма хора с необременено минало? Хора, които не споделят: " Ние не се справихме в миналото с Борисов ". А за какво? Просто е неумения или е нещо друго? Така че да не издигаме чак толкоз на фундамент. Бойко Рашков беше и народен представител от Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия - онази, която сътвори Цацаров, която сътвори Гешев, или беше част от основаването, която избираше в подмолно единодушие инспекторите на Висшия правосъден съвет, които не дават информация на ръководителя на Върховен касационен съд и които са с изминал мандат. От над година и половина имаме нелегитимен Инспекторат ", даде своя коментар политикът от " Демократична България " за личността на служебния министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, изразявайки сериозен песимизъм по отношение на него.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР