Видин. Пациенти протестираха срещу качеството на хемодиализното лечение във Видинската

...
Видин. Пациенти протестираха срещу качеството на хемодиализното лечение във Видинската
Коментари Харесай

Видин: Пациенти протестираха срещу качеството на хемодиализното лечение в болницата в града

Видин. Пациенти стачкуваха против качеството на хемодиализното лекуване във Видинската болница, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Видин . На конференция пациентите на хемодиализа, които са принудени да организират своето лекуване в Монтана, бяха подкрепени и от Иван Димитров, ръководител на „ Български пациентски конгрес “. Валери Нинков, Емилиян Петров и Митко Лозанов показаха минусите и пропуските в отделението по нефрология и хемодиализа в МБАЛ „ Света Петка “ във Видин. Те обявиха, че през предходната година 21 от болните, които са били на хемодиализа във Видин, са умряли, а от началото на тази година умрелите са 6. Според тях апаратите за хемодиализа във Видинската болница са амортизирани, механически изостанали и надалеч от новите технологии. Пациентите показаха, че в резултат на това прочистването на кръвта, което е смисъла на хемодиализата и има за краен резултат запазването на живота на болните, във Видин е под 50%. След повреда в отделението по хемодиализа във Видинската болница 10 пациенти пътуват за град Монтана, където се предлага доста по-качествено лекуване. Пациентите обявиха, че материалната база на отделението по хемодиализа във Видин е извънредно неприятна, липсва и ресурсно поръчителство от лекарски и сестрински личен състав, което води до проблем с обслужването на пациентите.
На конференцията присъстваше и дъщерята на пациент на хемодиализа, който е умрял. Рени Неофитова, щерка на умрелия Красимир Маринов, уточни нередности при настъпването на гибелта на своя татко и съобщи, че фамилията им ще заведе правосъден иск към Видинската болница.
Д-р Иван Димитров, ръководител на „ Български пациентски конгрес, означи, че по наблюдения на организацията през последните години хемодиализното лекуване в България се утежнява като качество и пациентите все по-често се сблъскват с този проблем.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР