Видин. Неколкократното увеличение на разходите за ел. енергия, проблемът с

...
Видин. Неколкократното увеличение на разходите за ел. енергия, проблемът с
Коментари Харесай

Високите сметки за ток, нерегламентираните сметища и капиталовите дейности бяха обсъдени на работна среща в Община Видин

Видин. Неколкократното нарастване на разноските за ел. сила, казусът с нерегламентираните сметища и планирането на финансовите действия бяха разисквани през днешния ден на постоянна среща на общинското управление с кметовете и кметските наместници на обитаемоте места от Общината. Участие в нея взеха кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков, заместник-кметът по финансово-стопанска активност, бюджет и икономическо развиване Цветомира Илиева и ръководителят на Общинския съвет Генади Велков.

Цветомира Илиева показа данни по отношение на нарастването на разноските за електрическа енергия. За ноември 2021 година сметката за ток на Общината е 160 000 лева, за декември – 207 000 лева, а за януари 2022 година - 304 000 лева Заместник-кметът подсети, че според решение на Народното събрание до края на март месец всички общини би трябвало да работят с 1/12 част от миналогодишния бюджет, а излизането отвън тази рамка може да докара до наказания. Така след разплащането на по-високите в пъти сметки за ток и горива, Община Видин остава с доста малко средства за другите действия.

На срещата стана ясно, че един от обсъжданите разновидности е уличното осветяване в обитаемоте места на Общината да се стопира от 22:00 ч. до 5:00 ч. За бул. „ Панония “, Централната пешеходна зона и парк „ Рова “ има техническа опция да се изключи единствено част от осветителните тела.

Инспекторатът на Община Видин, взаимно с представители на дружеството-доставчик на ел. сила, стартират инспекции за нерегламентирано свързване на търговски и други обекти към мрежата, заяви кметът доктор Ценков. Той посочи, че близо 100 обекта ще бъдат тествани дали заплащат употребяваната ел. сила. Целта е да се подсигурява, че бюджетът на Общината не се ощетява в резултат на сходни непозволени свързвания.

Председателят на Общински съвет Генади Велков уточни, че при сегашната обстановка въпросът е не дали, а по кое време ще се вкара режим на тока. И означи още: „ От една страна имаме едни от най-ниските налози в страната и Държавният финансов надзор непрестанно ни споделя в отчети, че би трябвало да ги повишим, въпреки това, както знаете, актуализацията на налозите и таксите беше спряна “.

Част от кметовете на обитаеми места обявиха, че покачването на налозите и таксите е нещо обикновено, поради сегашните им ниски размери. Такава позиция изрази кметът на Иново Павел Петров, който даде образец, че на година заплаща 7,50 лева общо налог недвижими парцели и такса боклук за двуетажната къща с двор, в която живее. Кметът на Градец Илия Томов също изрече мнение, че нарастването е неизбежно: „ Искаме улици асфалтирани, желаеме доста неща, само че и налозите да бъдат ниски. Така не става “.

Д-р Цветан Ценков съобщи пред кметовете и кметските наместници, че би трябвало да се постави завършек на безразборното изхвърляне на битови и строителни боклуци. Той напомни, че те имат законовото обвързване да наблюдават за образуването на нерегламентирани сметища и да глобяват нарушителите. Д-р Ценков увери, че Община Видин ще спомага с каквото е допустимо, само че прикани кметовете и кметските наместници да беседват с хората и да ги предупредят, че няма да има взаимни отстъпки и ще бъдат налагани санкции за изхвърляне на боклуци в реки, дерета, канали и други места.

„ Трябва да наложим ред – нямаме избор, в случай че желаеме да живеем по цивилизован метод. Трябва да покажем на нашите съграждани, че имаме решимостта и волята да създадем нужното “, съобщи видинският кмет.

Огромен проблем е изхвърлянето на строителни боклуци след осъществяването на поправки на къщи по селата, а и на жилища в град Видин. В тази връзка беше припомнено, че всеки жител или компания може да съобщи в Общината потребление чартърен на контейнери за строителни боклуци.

Директорът на Общинско дружество „ Чистота, озеленяване и благоустройство “ Емилиян Евтимов обърна внимание, че няма техническа опция с камионите за сметосъбиране да се подвигат строителни и други едрогабаритни боклуци, сложени до контейнерите за боклук. Затова ще бъде изработен график, тъй че постоянно във всички обитаеми места ще се изпраща самосвал.

На срещата бе разисквана и тематиката с идната финансова стратегия на Общината. В тази връзка доктор Ценков означи, че е завършил огледът на място на обекти в град Видин, нуждаещи се от поправки, след което работата продължава и в останалите обитаеми места.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР