Видин. Българското председателство на Дунавската стратегия приключва в края на

...
Видин. Българското председателство на Дунавската стратегия приключва в края на
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: България е председател на Дунавската стратегия до месец октомври и работи активно по нейните приоритети

Видин. Българското председателство на Дунавската тактика завършва в края на месец октомври, до в този момент то вървеше редом като приоритет с Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това сподели във Видин заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и народен координатор на тактиката Деница Николова, която взе присъединяване в работна среща с кметовете на общини от района, проведена от регионалния шеф Албена Георгиева, оповестиха от пресцентъра на министерството .
Зам.-министър Николова акцентира, че най-важният конгрес, който ще провежда страната ни в границите на председателството на тактиката, ще се организира на 18 и 19 октомври в София и ще е с фокус върху развиването на културно-историческото завещание и вложенията в туристическия бранш като фактор за развиването на територията и стопански напредък. „ Дунавската тактиката никога не е неглижирана в границите на Председателството на Европейски Съюз “, съобщи зам.-министър Николова. Тя даде за образец като реализиран триумф в границите на българското председателство на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район решението за основаване на ново звено за контакт като спомагателен орган в работата на тактиката, което ще има роля за осъществяване на политиките по нея. Според заместник-регионалния министър Европейска комисия регистрира извънредно положително основаването му и се чака то да проработи от месец септември.
Деница Николова подсети, че Дунавската тактика е призната през месец септември 2011 година с голям възторг от 14 страни, през които протича река Дунав. „ Тя е стратегически документ, няма структури, няма запас или нормативна уредба, която да предопределя осъществяването й. Нейният принцип на осъществяване е отдолу-нагоре при задоволително предпочитание на страните - членки, при положително взаимоотношение и съществуване на финансиране, което е по линия на няколко източника, като да вземем за пример Програма „ Дунав “, означи Николова. Тя добави, че програмата е с бюджет от 250 млн. евро, които се разпределят за 14 страни и с тях мъчно биха се изпълнили поставените цели. Освен незадоволителното финансиране, различен проблем съгласно нея е намирането на метод на взаимоотношение от страни с друг ритъм на икономическо развиване, което води до известни несъответствия в постигането на консенсус при образуването на планове.
По време на работната среща Деница Николова разиска с представителите на локалните и районни управляващи новото статистическо райониране на страната, идната промяна в районната политика, бъдещата кохезионна политика на Европейски Съюз в програмния интервал след 2020 година опциите за поддръжка и финансиране на обекти в област Видин и други
Заместник-министърът уточни, че най-голяма поддръжка при публичните разисквания все още среща разновидността област Видин попадне в огромен Дунавски регион, дружно с останалите области от Дунавската низина. Целта е да се употребяват капацитетът и опциите на реката, без да съществуват изкуствени административни граници и бариери. Така ще се употребяват инструментите за развиване, които дават Дунавската тактика, Програма „ Дунав “, бъдещите кохезионни фондове на Европейски Съюз и националният бюджет. Освен условието за брой население, със основаването на Дунавски регион може да се подсигурява и районният метод на влияние и резистентен модел като капацитет на развиване, на база териториална самостоятелност, стопански капацитет, транспортни връзки, естествени запаси. Заместник-министър Николова обърна внимание, че този вид подхожда на програмата на държавното управление за развиване на Северна България с построяването на Автомагистрала „ Хемус “ и пътищата Русе – Велико Търново и Видин-Ботевград. Това ще даде късмет за развиване и на хоризонталните връзки в посока изток-запад и по-добра съгласуваност на областите в Северна България за икономическо развиване.
Деница Николова сподели още, че и след 2020 година ще се резервира европейската политика за районно развиване, като европейски средства ще се отпускат главно за развиване на районите, само че интегрирано и с планове, въздействащи върху развиването на няколко обитаеми места. За градското развиване се чака да бъдат планувани 6% от бюджета на структурните фондове на Европейски Съюз. Всички вложения ще стъпят и на промените в Закона за районно развиване, които се приготвят сега. Целта е да се вкара нов метод за влияние върху районите. Един от акцентите е да се понижат съществуващите над 380 стратегически документа, които сега преглеждат развиването на районите за сметка на тяхното качество и обвързването с действително финансиране. До края на годината ще бъде подготвен социално-икономически разбор на страната, който ще се употребява за бъдещото програмиране, сподели още Николова и изясни, че той ще даде визията за положението на всички райони сега и насоките по какъв начин да се развиват те в бъдеще на база съществуващия капацитет и естествен запас. Всяка община ще би трябвало да изготви и настояща визия и общински проект за развиване, включващ и интегрираните проекти за градско развиване. „ Целта ни е да създадем по-силни райони, съгласно териториален обсег, и с целенасочени въздействия, да създадем икономическо развиване и напредък. Друга смяна е обвързвана със основаването на районни структури, които ще избират плановете, които ще се финансират след 2020 година
Във Видин ще бъде показана и изложбата на Министерство на регионалното развитие „ Една река – десетки божествен кътчета “, стана ясно още по време на срещата. Зам.-министър Деница Николова одобри поканата на регионалния шеф Албена Георгиева в града да бъдат показани най-хубавите фотоси, направени по поречието на реката, преди експонирането им в София. Видин е измежду градовете с най-активни участници във фотоконкурса и от там има най-вече включени в изложбата фотоси.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР