Видеоклиповете в TikTok, насърчаващи използването на цианид за справяне с

...
Видеоклиповете в TikTok, насърчаващи използването на цианид за справяне с
Коментари Харесай

Смъртоносна мода в TikTok: Цианид, съдържащ се в кайсиевите ядки, срещу акне

Видеоклиповете в TikTok, насърчаващи потреблението на цианид за справяне с акнето, провокираха предизвестия от страна на лекари.

Експертите се притесняват, че подправената наклонност, която е събрала милиони гледания, може да бъде смъртоносна.

В едно от видеата в TikTok млада жена твърди, че " скрито " храни приятеля си със семена, съдържащи отровния химикал, и че това е изчистило акнето му.



В същото време в различен клип жена твърди, че чистият ѝ загар може да се дължи на това, че като дете е изяла най-малко пет кайсиеви ядки.

Амигдалинът - естествено съдържащ се в костилките на кайсиите, семената на черешите и суровите ядки - се трансформира в цианид, откакто бъде употребяван.

В съсредоточени количества той нападна сърцето, дихателната система и централната нервна система и може да убие човек за минути.

Д-р Нийл Пател от LloydsPharmacy Online Doctor съобщи: " По принцип храните, които съдържат цианид, нормално го съдържат в доста ниски дози, които не са мотив за терзание ".

Например ябълковите семки съдържат дребни количества цианид, само че задачите семки минават през организма без никакви проблеми. Д ори при смачкани или сдъвкани семена, би трябвало да изядете най-малко 150 едновременно, с цел да има някакъв риск.

" Трябва обаче да внимавате с кайсиевите ядки. Това са семената вътре в кайсиевата костилка. Обикновено ви трябват клещи, с цел да разчупите костилката и да ги извлечете. “

Urgent warning over TikTok's 'deadly' new skincare trend
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Европейският орган за сигурност на храните показва кайсиевите ядки като източник на риск от отравяне с цианид.

Консумирането на повече от три ядки едновременно може да надвиши целесъобразното безвредно равнище.

Д-р Пател добави: " Тази наклонност може да бъде доста рискова. Дългосрочните признаци на отравяне с цианид включват кома, високо или ниско кръвно налягане, загуба на схващане, увреждане на белия дроб, припадъци и даже гибел. "

В едно от видеата в TikTok, което има повече от 473 000 гледания и 80 000 лайкове, жена изяснява, че чистата ѝ кожа се дължи на яденето на кайсиеви ядки в детството.

Тя обаче предизвестява другите да не пробват сами тази необикновена грижа за кожата.

Потребителката на TikTok Graceattakk, която е разгласила видеото, споделя: " Една от аргументите кожата ми да е толкоз добра в този момент може би се дължи на това, че в детството си непрекъснато ядях това ".

Други консуматори оповестяват, че имат " по-гладка " кожа след консумация на ядките.

В друго видео в TikTok, оповестено от thectgirl, се твърди, че семената могат да понижат бръчките и да предотвратят рак.

Видеоклипът, който има повече от 13 000 гледания, допуска, че племе в Пакистан яде семената и употребява маслото от кайсиевите семки и " в никакъв случай не се разболява от рак ", прибавя също, че " дамите в никакъв случай не се бръчкат ".

В някои видеоклипове ядките се назовават и " загадка суперхрана ".

Кайсиевите ядки се употребяват и в китайската медицина за лекуване на кашлица и за облекчение на запек.

Въпреки това доста уеб страници, които продават тези семена като лекарство, предизвестяват, че те би трябвало да се употребяват с нараснало внимание и че потреблението на прекалено много от тях може да докара до отравяне с цианид.

Регистърът на китайската билкова медицина " изрично предизвестява против използването на кайсиеви ядки от популацията " заради тяхната токсичност.

Въпреки това кайсиевите ядки са известно допълващо лекарство от 70-те години на предишния век, защото се твърди, че могат да спрат раковите болести. Това обаче не е потвърдено.

Тенденцията за грижа за кожата TikTok е освен извънредно рискова, само че съгласно специалистите е " мит ", че кайсиевите ядки лекуват акне.

Вместо това, в случай че някой в действителност има акне, би трябвало да включи артикули, съдържащи бензоил пероксид салицилова киселина, в рутинната си грижа за кожата, споделят специалистите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР