Видеоаферата от остров Ибиса предизвика тежка политическа криза в Австрия.

...
Видеоаферата от остров Ибиса предизвика тежка политическа криза в Австрия.
Коментари Харесай

Президентът на Австрия ще назначи днес новите министри в кабинета на Курц

Видеоаферата от остров Ибиса провокира тежка политическа рецесия в Австрия. Страната е изправена пред казус. По обед следва президентът да назначи министрите на местата, освободени през вчерашния ден от Партията на свободата. Скандалът с видеото обаче продължава. Във Виена чакат също през днешния ден да се появят нови компрометиращи записи.

За повторно от събота насам президентът на алпийската република направи послание към нацията. Той моли към своите сънародници за кураж и убеденост в превъзмогването на рецесията.
Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Това, което видяхме, е картина на политическо неуважение и пренебрежение, което прекрачва граници и разрушава доверие. Все още не знаем, какъв брой са огромни вредите от това. Мнозина считат, че това е типично и всички политици са идентични. Разбирам тази реакция след първия потрес, само че апелирам да се вгледате по-внимателно.
В своето послание президентът опита да вдъхне оптимизъм. Същевременно се обърна към политиците и им напомни за държавническата отговорност, която носят. Според австрийския президент моментът не е подобаващ за вадене на партийни дивиденти и изговаряне на изборни речи. Канцлерът Курц към този момент е подготвен с предложенията за нови министри, които да заемат освободените през вчерашния ден места.
Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Считам това за основна стъпка в гарантирането на сигурността в страната и способността ни за деяние на европейско ниво в идващите значими месеци. Правителството носи отговорност в Австрия, само че също по този начин и в Европейския съюз. Обещавам, че ще извърша тази отговорност по най-хубавия метод.
Последното към този момент не е доста несъмнено, тъй като в понеделник ще има избор на съмнение против Курц. В Народното събрание той има единствено 62 от 183 депутати. Така за първи път в историята на Австрия е допустимо да се стигне до назначението на длъжностен министър председател. В редиците на десните популисти през днешния ден също пораства напрежението. Очакват се нови записи. Освен това се подозира, че техният гарант е в личните редици.

 Вот на съмнение за австрийския канцлер Курц след абсурда с корупция Вот на съмнение за австрийския канцлер Курц след абсурда с корупция
Австрийският канцлер Себастиан Курц ще бъде изправен пред избор на съмнение в Народното събрание след скандал, поставил завършек на обединението му с крайнодясна празненство...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР