Видео, публикувано днес от Антикорупционния фонд (АКФ), представя свидетелски разказ

...
Видео, публикувано днес от Антикорупционния фонд (АКФ), представя свидетелски разказ
Коментари Харесай

АКФ С РАЗЛЕДВАНЕ: Имало ли е купуване на гласове за депутат от ГЕРБ?

Видео, оповестено през днешния ден от Антикорупционния фонд (АКФ), показва свидетелски роман за протичането на изборния ден в няколко секции в община Симитли с над 90 % преференции за претендента за депутат от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов.

Интервюто с Полина Якимова, ръководител на секционната комисия № 014400014 в с. Градево, община Симитли, излъчена от Политическа партия „ Продължаваме промяната “, разкрива голям брой нарушавания в изборния ден, измежду които изчезнала тъмна стаичка за скрито гласоподаване, опити за гласоподаване с непознати персонални карти, инструктиране на гласоподаватели за гласоподаване в интерес на Стефан Апостолов и други.

„ Доста пъти денем чувах въпроса: „ За кого трябваше да гласоподавам? “ Въпросът беше заложен към заместник-председателя на комисията от ГЕРБ “, споделя Якимова.

Стефан Апостолов е някогашен футболен арбитър и наследник на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли. На изборите през 2017 и 2021 година Стефан Апостолов прекатурва изборните листи за народни представители на ГЕРБ-СДС в Благоевградски окръг като получава доста висок брой преференции. През 2021 става безспорен първенец по преференции с 9000. Справка на АКФ демонстрира, че и на последните избори от 2 октомври 2022 година над 90% от подадените за ГЕРБ-СДС гласове в община Симитли са отишли при Апостолов.

„ Подобна конструкция на гласовете е мощно необикновена, изключително в подтекста на ниската интензивност в цялата страна “, декларира Марио Русинов, политолог от екипа на АКФ. „ Поради това молим към Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да извърнат внимание на този феномен. “

Свидетелският роман на Полина Якимова удостоверява статистическите данни като разкрива редица нарушавания директно преди и в изборния ден. При идването ѝ в секцията в деня преди изборите излиза наяве, че в помещението за гласоподаване липсва наложителната по закон тъмна стаичка, която пази тайната на вота, а представителите на общината декларират, че в селото в никакъв случай не се е употребила такава. След намесата на Якимова и сигналът до РИК Благоевград тъмна стаичка е построена по неотложност.

Изборният ден стартира с опити за гласоподаване с няколко персонални карти по едно и също време. Пред самата изборна комисия пък през целия ден стои лице, което отхвърля да се легитимира, само че, с което всеки един от влизащите гласоподаватели беседва преди да подаде гласа си.

В края на изборния ден кметът и един от членовете на секционната комисия персонално транспортират възрастни и мъчно преносими хора до секцията с цел да гласоподават.

След края на изборния ден представители на общината разискват с членове на комисията какъв брой гласа са подадени за Стефан Апостолов и дали са задоволителни за успеха му. Още преди подаването на протоколите в РИК Благоевград и преди преброяването на бюлетините членовете на СИК са наясно с броя подадени преференции за Апостолов.

Членове на други секционни комисии в община Симитли споделят пред Якимова за голям брой случаи на непозволено гласоподаване с компаньон в техните комисии. Наблюдавани са и случаи, в които членове на комисии гласоподават вместо гласоподаватели или ги инструктират за номера на бюлетината и номера на преференцията, които да изберат.

Членове на други секционни комисии споделят още, че претендентът за депутат Стефан Апостолов е обикалял комисиите и е заплашвал техни членове, които са предотвратили опити за инструктиране на гласоподавателите. Хората, упоменати във кино лентата, удостоверяват информацията, изнесена за техните секционни комисии, само че отхвърлят да застанат пред нашата камера.

„ Смятаме, че изнесените във видеото данни за нарушавания на изборния развой допускат осъществяването на задълбочена инспекция. Ще сезираме Министерство на вътрешните работи и прокуратурата и ще известим обществеността за подхванатите от тях дейности “, разяснява Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР