Ветроходството учи на дисциплина, отговорност, уважение и работа в екип,

...
Ветроходството учи на дисциплина, отговорност, уважение и работа в екип,
Коментари Харесай

Внучката на капитана

Ветроходството учи на дисциплинираност, отговорност, почитание и работа в екип, счита Антоанета.

© Цветелина Белутова Събота следобяд във Варна. Слънчево е и има лек вятър. На пешеходната зона до Морската гара е цялостно с хора - някои се разхождат, други карат колело, трети са предпочели новите заведения в региона. Колкото повече приближавате към разположеното наоколо Яхтено пристанище, толкоз по-малко хора срещате по пътя си.

Това желае да промени Антоанета Георгиева, която с усмивка скача от акостиращата яхта под знамето на ветроходна академия " Кор Кароли ". Антоанета съосновава академията през 2018 година с една цел - да разпространява ветроходството посредством налични курсове и да съобщи на повече варненци ветроходни умения и познания. Защото в последна сметка какъв брой са градовете по света, в които човек има опцията да изпие утринното си кафе на палубата на яхта или да поплава след работа?

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ветроходството като идея

Докато приказва за ветроходство, очите на Антоанета блестят. Подобно на всички останали ветроходци тя в действителност харесва това, което прави. Морето има този резултат - тя се занимава с това от едвам няколко години, само че задоволително, с цел да трансформира ветроходството в своя идея. Предишната ѝ работа е на твърда земя - работи към петнадесет години в банковия бранш. През 2015 година стартира да се занимава с публично потребна активност. Някъде тогава същински се отдава на ветроходството и се замисля за положението му във Варна.

" Какво е стопанската система по формулировка? С стеснен естествен запас да се реализира оптималната успеваемост. За мен това е един доста болен проблем във Варна. Ние ѝ споделяме Морска столица, а в действителност изобщо не използваме морето ", показва очевидното Антония.

Ако и да е под платна единствено от няколко години, морската сол е в кръвта ѝ. Дядо ѝ - капитан Георги Георгиев, е първият българин, обиколил света на яхта през 1976 година Негова е прословутата " Кор Кароли ", която през днешния ден е във военния музей на Варна и на чието име е годишната регата в Черно море. " Една от идеите на дядо ми е била повече хора да извърнат внимание на ветроходството, което той разпространява точно с това достижение ", споделя Антоанета. Четиридесет години по-късно неговата наследничка се бори със същото.

Тя стартира своята задача с два плана под шапката на Яхт клуб " Кап. Г. Георгиев - Порт Варна " - " Под ветрила " (2016 г.) и " Ветроходна академия " (2017 г.). Проектите са финансирани от община Варна и Министерството на младежта и спорта и включват образования по ветроходство на младежи, регатно съдийство и осъществяване на първата за България междууниверситетска регата " Академика ".

Проектите демонстрират на Антоанета, че в града има извънредно огромен интерес, само че някой би трябвало да се занимава с това. Затова през 2018 година тя и ветроходецът Павлин Надворни основават ветроходна академия " Кор Кароли " като обществено дружество (като шеф в Търговския указател е записана майката на Антоанета).

В академията работят четирима инструктори, които към този момент са обучили над 300 души.

Фотограф: Цветелина Белутова
Митове и благоприятни условия

Според варненката има няколко фактора, които пречат на повече българи да практикуват ветроходство. " Подценяваме това, което имаме като запас, подценяваме, че сме морска страна ", счита тя. И изяснява: " Черно море е едно неповторимо море, като се изключи че е доста красиво, това море е най-хубавият преподавател по ветроходство. " По думите ѝ Черно море има доста преимущества - ниска соленост, по-малка компактност на водата, затворено море. Варна е в допълнение облагодетелствана поради Варненското езеро, където може да се плава, в случай че в морето изискванията не са подобаващи или в случай че желаете да избягате от прословутата черноморска вълна.
Тъй като ветроходството е занятие, което изисква успокоение, запаси и непоклатимост, не е чудно, че преходът е това, което прекършва развиването на това занимание. " През 80-те години на предишния век у нас ветроходството е било в разцвета си и извънредно доста хора са се занимавали. Сега виждаме, че доста липсва поколението от 90-те години до началото на 2000 година Това потомство не е имало опция да се учи на ветроходство ", споделя Антоанета.

Ветроходството има популярност на скъпо занятие, само че тя показва, че доста зависи от сравнението. " Да имаш ветроходна яхта не е разкош - коства колкото една нова кола, само че с тази детайлност, че на яхтата можеш да живееш, да пътуваш и да си свободен от самото начало ", счита тя. Освен това не е наложително да притежаваш яхта, можеш да я ползваш чартърен, както вършат голяма част от хората. Цените на курсовете пък са като тези за ски да вземем за пример.

Не на последно място е неналичието на стимулиране от общината. Варна има всички дадености за развиването на ветроходството, само че е нужно време и на първо място вложения. " Развитието като ветроходна дестинация може да притегли извънредно доста бизнес и туристи ", показва тя. Това е значимо и тъй като същинското ветроходство не е сезонен спорт. " Няма неприятно време - ти можеш да го практикуваш в студено и топло, в слънце и дъжд. "

За ветроходството няма неприятно време - ти можеш да го практикуваш в студено и топло време, в слънце и дъжд, споделя Антоанета.

Фотограф: Цветелина Белутова
Спорт, специалност, занимание, терапия

" Ветроходството може да бъде спорт, специалност, занимание, даже терапия ", уверена е Антоанета. Целта на ветроходната академия е да съобщи това известие и го прави по два метода - единият е да предлага курсове на налични цени. Академията има три равнища на образование - ветроходство за начинаещи, за напреднали и спортно спортно ветроходство, като всяко равнище се организира от разнообразни инструктури и на друга яхта. " Всеки курс е натоварен, тридневен. Първия ден курсистите учат, втория - упражняват, третия - затвърждават ", изяснява Антоанета. Завършилите курса за начинаещи пък могат да станат модератори, т.е. да повторят курса, като този път оказват помощ на шкипера.

Другият метод за разпространение на идеята е посредством организирането на събития. Така през март тази година във Варна и София се организира Национален конгрес " Ветроходство в Черно море " с гост-лектори ветроходци и притежатели на яхти. Миналата година пък академията провежда първото корабоплаване по пълнолуние, в което се включват 25 ветроходни яхти. Флотилията плава наоколо до брега с вдигнати ветрила, с цел да могат повече хора от плажа, крайбрежната алея и Морската градина да следят и да се поинтересуват.

Антоанета е стимулирана да продължи поради досегашния триумф на академията и е уверена, че във Варна ветроходството има извънредно огромен капацитет за развиване. Споделя, че сезонът за образования тази година бързо се запълва, като вижда и възходящ интерес от чужденци.

" Крайната цел е да накараме хората да видят магията на морето и ветроходството ", споделя внучката на капитана. Академията
До момента през нея са минали към 300 души, като междинната възраст на курсистите е сред 40 и 50 години. " Най-младите ни курсисти са 18-годишни, а най-възрастният беше на 73 ", споделя Антоанета. Важна част от академията обаче е да притегли младежи към " морската концепция ". " При нас младежи без финансова опция могат да се запишат за курсовете гратис, а всички студенти сред 18 и 26 години употребяват 50% отстъпка от цената на курса за начинаещи. " За академията работят четирима инструктори, които образоват във всички равнища. Кор Кароли
През 1976 година кап. Георгиев сполучливо приключва надпреварата ОСТАР – 76 (Observer Singlehanded Transatlantic Race – ветроходна регата за сами мореплаватели от Портсмут до Нюпорт). След това той подхваща и околосветско пътешестване с яхтата си " Кор Кароли " - от кубинската столица Хавана в края на същата година. Преминава през Панамския канал и Маркизките острови, Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия и стига до Кейптаун, от другата страна на Индийския океан. Капитан Георгиев доближава Хавана на 20 декември 1977 година, изминавайки 23 хиляди морски благи. Яхтата е 9-метрова и е издигната в Полша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР