Ветеринарните лекари с частна практика ще започнат национални протести, ако

...
Ветеринарните лекари с частна практика ще започнат национални протести, ако
Коментари Харесай

Частните ветеринари се заканиха да протестират, ако държавата не им изплати дължими суми

Ветеринарните лекари с частна процедура ще стартират национални митинги, в случай че до края на август страната не им изплати дължимите суми за имунопрофилактика на животните. Те написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което молят за подпомагане за решение на проблемите, съобщи БНР.

Общо 8 544 600 лв. са дължими на ветеринарите за осъществяването на имунопрофилактичната стратегия на страната. Тазгодишната сума е с 1 милион по-голяма от миналогодишната за същия интервал. Заработените средства са за първото полугодие до 30 юни, изясни доктор Димитър Цанков, заместник-председател на Българския ветеринарен съюз.

До момента ветеринарите работят за тяхна сметка и са в очакване страната да им се издължи. „ Образно казано, ние дотираме по този метод страната, тъй като целогодишно работим, само че сме приели този метод на работа. Все отново чакаме всичко да ни бъде изплатено в някакви рационални периоди, само че това не се получава. Нямаме сигурност по кое време ще стане това – дали няма да е септември, октомври, ноември, декември – никой не споделя “, разяснява доктор Цанков.

По контракт страната би трябвало да възвръща вложените от ветеринарите средства два пъти годишно - през юни и през декември. За тази година обаче заплащания към момента няма. Средствата са изчислени от Българската организация по сигурност на храните и предлагането е импортирано в Министерството на земеделието на 1 август. Ветеринарите чакат осъществяване на съвещание на Управителния съвет на Фонд „ Земеделие “, където би трябвало да се гласоподава сумата. На последното такова обаче това не се е случило. " Възмутени сме, не чакахме подобен ход, по тази причина прибегнахме до това писмо ", сподели Димитър Цанков във връзка отправеното писмо до премиера.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР