Ветеранът Карлос Сайнц-старши с Ауди спечели първия етап от тазгодишното

...
Ветеранът Карлос Сайнц-старши с Ауди спечели първия етап от тазгодишното
Коментари Харесай

Карлос Сайнц спечели първия етап на Рали Дакар 2023

Ветеранът Карлос Сайнц-старши с Ауди завоюва първия стадий от тазгодишното издание на Рали Дакар и по този метод поведе в генералното класиране при колите.

60-годишният испанец, който е четирикратен първенец в конкуренцията беше най-бърз в 367-километровия стадий, който се организира към профилирания морски лагер.

Сайнц измина стадия за 03:20.41 часа, оставяйки на 21 секунди зад себе си деветкратния международен рали първенец Себастиан Льоб от отбора на Бахрейн Рейд Екстрийм. Трети на близо две минути след спечелилия приключи шведът Матиас Екстрьом, който пък бе най-бърз в пролога в първия ден на надпреварата.

В генералното класиране Карлос Сайнц-старши излезе отпред с време 03:28.55 часа, следван от Льоб, който изостава на 10 секунди и Екстрьом, чийто пасив от водача е 33 секунди.

При мотоциклетистите най-бърз в първия стадий беше австралиецът Даниел Сандърс от екипа на ГасГас, с което той поведе и в генералното класиране с задатък от една минута пред испанецът Хоан Бареда с Хонда и 1:15 минути задатък пред спечелилия през 2020 година Рики Брабек с Ямаха.

За страдание, миналогодишният първенец Сам Съндерланд катастрофира на 52-ия километър от стадия, като съгласно информациите е бил отведен в болница, откъдето оповестиха, че британецът е със разтърсване и е получил фрактура на рамото, което го вади от по-нататъшно присъединяване в Рали Дакар.

При камионите чехът Мартин Мацик завоюва първия стадий и по този метод усили задатъка си от пролога, като той има преднина от над 10 секунди пред втория Мартин ван ден Бринк. Трети към този миг на закъснение от 14:15 секунди е Мартин Шолтис.

През 2023 година в категорията на камионите не вземат участие одобрените отбори на Камаз и МАЗ, които се отдръпнаха още преди старта на Рали Дакар поради опасения, че от ФИА ще ги накарат да осъдят войната в Украйна, макар че двата тима са основани надлежно в Русия и Беларус.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР