Вестник Ню Йорк таймс съди Европейската комисия за това, че

...
Вестник Ню Йорк таймс съди Европейската комисия за това, че
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс съди ЕК за скрити съобщения между Урсула фон дер Лайен и директора на Pfizer - Здраве

Вестник " Ню Йорк таймс " съди Европейската комисия за това, че не е предоставила текстовите известия сред нейната председателка Урсула фон дер Лайен и основния изпълнителен шеф на фармацевтична компания " Пфайзер " Алберт Бурла, заяви " Политико ", представен от Българска телеграфна агенция.

Вестникът ще се изправи против юристите на Европейски Съюз в най-висшата правосъдна инстанция на блока с аргумента, че Еврокомисията е правно задължена да разгласява известията, които биха могли да съдържат информация за покупко-продажбите на блока за закупуване на ваксини за КОВИД-19 на стойност милиарди евро.

Делото е заведено на 25 януари и е оповестено в обществения указател на Съда на Европейския съюз през вчерашния ден, само че към момента няма подробна информация в интернет. Двама души, осведомени с въпроса, са удостоверили детайлностите по делото пред изданието " Политико ".

" Ню Йорк таймс " отхвърли да разяснява делото. В изказване на изданието се показва: " Таймс " подава доста заявки за независимост на информацията и поддържа деен указател. В момента не можем да разясняваме предмета на това правосъдно дело ".

Европейската комисия не отговори незабавно на настояването за коментар, показва " Политико ".

Искът е разследване от питане на европейския омбудсман Емили О`Райли от януари 2022 година, в което се открива неприятно администриране в опитите на Еврокомисията да възвърне в началото текстовите известия след подадено заявление за достъп до социална информация от журналиста от netzpolitik.org Александър Фанта. Разследването на омбудсмана откри, че Комисията не е поискала категорично от персоналната канцелария на председателката на Европейска комисия да потърси текстовите известия.

В отговор комисарят на Европейски Съюз по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова съобщи, че текстовите известия може да са били изтрити заради техния " временен, краткотраен темперамент ".

По-рано немският в. " Билд " заведе редица правосъдни каузи против Еврокомисията, с които искаше да бъдат разкрити документи, свързани с договарянията за покупката на имунизациите за КОВИД-19, създадени от " Пфайзер " / " Бионтех " и " АстраЗенека ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР