Веселин Топалов е бил кумирът на Динг Лирен, китайският гросмайстор,

...
Веселин Топалов е бил кумирът на Динг Лирен, китайският гросмайстор,
Коментари Харесай

Веско Топалов е бил сред кумирите на претендента за шахматната корона Динег Лирен

Веселин Топалов е бил кумирът на Динг Лирен, китайският гросмайстор, който през днешния ден излиза в борба за купата международен първенец против руснака Ян Непомняшчий, осведоми сайтът ekspresso.bg, който следи от близко събитията в шахмата.

На конференцията преди мача двамата бяха помолени да кажат кои са били техните шахматни идоли в детството.

" Когато бях на пет-шест години, мощно се въодушевявах от Александър Алехин - първият съветски международен първенец. Но колкото повече растях, разбирах, че би трябвало да се учиш от всички ", сподели Непомняшчий.

" Първо би трябвало да кажа за Гари Каспаров, той беше доста известен в Китай. Но аз доста харесвах Топалов. Особено в мача против Ананд. Този мач ме възпламени за шахмата, въодушеви ме да се развъртвам. И най-после Магнус Карлсен, най-хубавият от нашето потомство, доста научих и от него ", описа Лирен.

Днес в Астана, Казахстан стартира мачът за шахматната корона.

Според регламента мачът е от 14 партии, само че завършва по-рано, в случай че някой от двамата събере 7,5 точки. При еднакъв резултат - 7:7, противниците ще дефинират най-силния в тайбрек, състоящ се от партии на рапид, а при нужда и на блиц.

Контролата на времето в партиите в класическия сегмент на срещата е както следва: 120 минути за всеки състезател за първите 40 хода и 60 минути за идващите 20 хода. Започвайки от 61-ия ход, времето за всеки състезател е лимитирано до 15 минути, само че всеки ход прибавя към него (т.нар. увеличение) спомагателни 30 секунди.

В първата партия Непомняшчий е с белите фигури, които му отреди жребият.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР