Вероятността да се отиде на избори на есен изобщо не

...
Вероятността да се отиде на избори на есен изобщо не
Коментари Харесай

Социолог удиви: Вечерта след изборите няма да знаем кой е победил! И попари Киро за 121 депутата

Вероятността да се отиде на избори на есен въобще не е за подценяване поради компликацията да се излъчи болшинство, което да гласоподава кабинет. Това сподели социологът Евелина Славкова пред „ Фокус “ за идните предварителни избори и данните от последното изследване на „ Тренд “. 
„ Политическите партии са изморени от двугодишния маратон с парламентарни изброи – и от финансова, и от идейна позиция, от страховете им, че може нещо да се провали. По тази причина всички са доста тактични. Почти не се вижда, че сме в акция. Разговарям с хора, които са извънредно дистанцирани от изборния развой и когато не виждат и акция, дори не знаят, че има избори на 2 април. Толкова е снишена сега тя.
Не виждаме опити от политическите сили да уголемяват твърдите си ядра, да уголемяват някаква външна страна, да влизат в връзка между тях за някакви по-сериозни лидерски диспути. Разбира се, предстоят ни по-оспорвани седмици, по-близо до деня на изборите. Политическите обединения оптимално се пробват да не влизат в борби, с цел да не изгубят от изборните си резултати “, изясни социологът.
Славкова сподели, че преднината на спечелилия на изборите ще бъде минимална. Според нея резултатите няма да са ясни на 2 април, защото броенето на хартиените бюлетини и тези от машините ще забави процеса.
„ Това, което следим сега, е яростна борба на върха на класацията сред обединенията „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и „ ГЕРБ-СДС “. Паритет се отбелязва от социологическа позиция. Това е тъждество сред двете обединения с дребна изгода за „ ПП-ДБ “.
Трябва да създадем конкретизиране, че изследванията на социологическите организации се реализират единствено на територията на България. Ние нямаме резултати от чужбина, тъй че може да чакаме гласовете отвън страната, които ще наклонят везните в интерес на някоя от огромните обединения.
Няма да можем да си приказваме за победител. Трябва да имаме поради хартиените бюлетините. Самата обработка на резултатите ще забави процеса. Ние, социологическите организации, имаме редом броене, което съвсем 100% демонстрира резултатите, които по-късно ЦИК афишира, само че това броене ще се резервира, тъй като ще би трябвало да се броят резултати от машини, от бюлетини.
 
Смятам, че сигурно ще има проблематика в това отношение. Вероятността в 20:00 часа, когато се афишират формалните разултати, екзитполовете да не могат да излъчат ясните резултати е доста огромна “, сподели тя.
Според нея локалните избори съставляват спънка пред това да се образува работещо държавно управление. Двете най-големи политически сили „ ПП-ДБ “ и „ ГЕРБ-СДС “ не биха рискували да се обединят.
„ Ако погледнем няколко сюжета, сюжетът двете огромни обединения могат да основат съдружно болшинство, само че по никакъв метод те не откриха път към себе си или въобще не потеглиха един към различен, което ще бъде доста мъчно да се изясни на гласоподавателите.
Имаме поради и локалните избори, които са извънредно значими, изключително за ГЕРБ и за опазване на кметовете по места. Това им дава резистентност. Политическа партия, от друга страна, са основани на „ антиГЕРБ “ реторика и с какъв мотив ще обяснят на хората, че желаят да ги победят, а на национално равнище са в коалиция. Местните избори се явяват спирачка за подобен вид обединяване “, сподели още Славкова.
Шансове за оформянето на кабинет към така наречен „ Хартиена коалиция “ също са прекомерно ниски, тъй като съставляват прекомерно огромен риск.
„ Последният вид е ГЕРБ-СДС да скочат в дълбокото с „ Хартиена коалиция “ – с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, което също е с най-малък късмет. Това е непопулярна коалиция и не мисля, че ГЕРБ биха влезнали в подобен капан “, счита социологът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР