Вероятно вече знаете, че ефективността на ваксината срещу COVID-19 на

...
Вероятно вече знаете, че ефективността на ваксината срещу COVID-19 на
Коментари Харесай

Какво точно означава ефективност на ваксините?

Вероятно към този момент знаете, че успеваемостта на имунизацията против COVID-19 на Pfizer е 95%, на Moderna е 94%, а на Johnson & Johnson’s – 66%. Но какво в действителност значат тези цифри?

Това не е единствено научен въпрос. Начинът, по който хората схващат тези числа, въздейства върху това по какъв начин възприемат имунизациите, дали ще се имунизират и по какъв начин се държат след приемането й, като всичко това има въздействие и последствия за пандемията в по-голям мащаб.

И по този начин, по какъв начин би трябвало да се поясняват тези цифри?

„ Мисля, че е значимо хората да схванат, че това е извънредно ефикасна ваксина “, сподели Брайън Баркър, вирусолог от университета Дрю в Ню Джърси, базирайки се на имунизацията Pfizer. „ Това е доста по-ефективно, в сравнение с си мислите. “

Едно постоянно срещано неразбирателство е, че 95% резултатност значи, че в клиничното изпитване на Pfizer 5% от имунизираните хора са получили Коронавирус. Но това не е вярно; действителният % на имунизирани хора в изпитванията на Pfizer (и Moderna), които са получили COVID-19, е към 100 пъти по-малък – 0,04%.

Това, което в действителност значат 95-те %, е, че имунизираните хора са имали 95% по-малък риск от приемане на COVID-19 спрямо участниците в контролната група, които не са били имунизирани. С други думи, имунизираните хора в клиничното изпитване на Pfizer са били 20 пъти по-малко склонни от контролната група да получат COVID-19. Това прави имунизацията „ една от най-ефективните ваксини, които сме имали в миналото “, споделя Баркър пред Live Science.

За съпоставяне, двудозовата ваксина против морбили, паротит и рубеола (MMR) е 97% ефикасна против морбили и 88% ефикасна против паротит, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Сезонната ваксина против грип е сред 40% и 60% ефикасна (тя варира от година на година, според от грипните щамове), само че въпреки всичко предотвратява милиони случаи на грип всеки грипен сезон.

И по този начин, в случай че ефикасността значи няколко % по-малко случаи на COVID-19, какво се счита за „ случай на Коронавирус “? Както Pfizer, по този начин и Moderna дефинират случай като най-малко един признак (колкото и лек да е) и позитивен тест за COVID-19. Johnson & Johnson дефинират „ случай “ като съществуване на позитивен тест за COVID-19 плюс най-малко един сдържан признак (като зной, необикновени равнища на О2 в кръвта или необикновена периодичност на дишане) или най-малко два по-леки признака (като тресчица, кашлица, отмалялост, главоболие или гадене). Някой с сдържан случай на COVID-19 по това определение може или да бъде леко обиден, или да бъде неработоспособен и да се усеща много болен в продължение на няколко седмици.

Баркър предизвестява, че е мъчно непосредствено да се съпостави ефикасността сред имунизациите на Johnson & Johnson, Pfizer и Moderna, защото клиничните тествания са се случили в разнообразни географски региони с разнообразни популации и в малко по-различни времеви моменти в пандемията, когато са били налице разнообразни разновидности на COVID-19.

„ Имаше повече хора, които имаха вид B117 [Великобритания] или други типове разновидности по време на процеса на изпитване на Johnson & Johnson, в сравнение с по време на процеса на изпитване на Moderna “, споделя тя.

И нито едно от трите изследвания въобще не търси асимптоматичен COVID-19. „ Всички тези числа за резултатност са отбрана против поява на признаци, а не отбрана от заразяване “, сподели Баркър. (Някои ранни изследвания загатват, че имунизациите Pfizer и Moderna също понижават броя на вирусните частици в тялото на човек, наименуван вирусен товар, и вероятността въобще да бъде позитивен, което би понижило предаването на заболяването. И въпреки всичко, за какво към момента не знаем сигурно, че хората “ могат да изхвърлят маската си “, откакто бъдат имунизирани, пита Баркър.

Но и трите тествания използваха второ, евентуално по-важно определение за „ случаи “. Това, което ни интересува най-вече, е да предпазим хората от най-лошите резултати от COVID-19: хоспитализация и гибел. Така Moderna, Pfizer и Johnson & Johnson също мерят по какъв начин техните ваксини се показват против тежко заболяване (което значи съществено наранени сърдечни или дихателни честоти, потребност от спомагателен О2, банкет в интензивно поделение, дихателна непълнота или смърт).

И трите ваксини обаче, са 100% ефикасни за попречване на тежко заболяване шест седмици след първата доза (за Moderna) или седем седмици след първата доза (за Pfizer и Johnson & Johnson, като последната изисква единствено една доза). Практически няма имунизирани хора които да са приети в болница или да са умряли от COVID-19, откакто имунизациите са влезнали в действие.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР