Вероятно няма човек, използващ социални мрежи, който да не е

...
Вероятно няма човек, използващ социални мрежи, който да не е
Коментари Харесай

Тези действия могат да предизвикат подобни бедствия като това в Дубай

Вероятно няма човек, употребяващ обществени мрежи, който да не е видял фотоси и видеа от наводненията в Дубай, Саудитска Арабия или Оман.

Това са гледки, които несъмнено са необикновени, тъй като знаем, че в тази част на света вали рядко. А когато това се случва, не се стига до наводнения от подобен мащаб.

И няма по какъв начин човек да не се запита тъкмо какъв брой дъжд е паднал в Обединените Арабски Емирства. От Business Standard разбираме, че в първите часове на бурята метеорологичните станции на летището в Дубай са отчели 20 литра на квадратен метър дъжд.

За 24 часа данните демонстрират, че над града са се излели 142 литра на квадратен метър дъжд. За съпоставяне ще кажем, че на годишна база над Дубай вали по 94.7 литра на квадратен метър дъжд. Което значи, че за малко над един ден над Дубай е валял толкоз дъжд, колкото по принцип за година и половина.

Това изяснява в цялостна степен фрагментите на коли, които са покрити доникъде с вода, по пътищата в града. Още от 90-те години на предишния век в Дубай е почнала практиката за засяване на облаци за увеличаване на дъжда, който вали над града.

Ето за какво сегашните наводнения повдигнаха въпроса дали засяването на облаци в действителност не е предизвикало наводненията. Експерти обаче споделят, че бурята, предизвикала наводненията, е била засечена доста по-рано, а и засяването на облаци единствено по себе си не може да аргументи сходни бедствия.

Според учени, климатичните промени са огромният провинен за сходни стихии, наводнения, сухи интервали и пожари по целия свят. Колкото до наводненията, толкоз доста дъжд не е валяло над Обединените Арабски Емирства от 75 години.

Какво съставлява " посяването на облаци "?

Това е способ, който се употребява от години в Обединените Арабски Емирства, а и освен. Всъщност посредством посяването на облаци не се основават нови облаци, както звучи на първо четене, предава lifestyle.bg.

С помощта на дребни самолети се прелита през към този момент съществуващи облаци и в тях се разпръскват разнообразни частици като сребърен йодид. Целта е да се сътвори повече вода или ледени капчици. Когато във всеки един облак се съберат задоволително такива капчици, те натежават и падат над земята под формата на дъжд или сняг, пише CNN.

Не е изцяло ясно до каква степен посяването на облаци усилва дъжда, само че проучване от 2020 година демонстрира, че методът може да усили дъжда с към 10%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР