Вероятно най-простото обяснение е, че винаги диктатурите дават възможност на

...
Вероятно най-простото обяснение е, че винаги диктатурите дават възможност на
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в М...

Вероятно най-простото пояснение е, че постоянно диктатурите дават опция на низшите духом същества да задоволят своите материални потребности и по този начин да се почувстват значими като станат принадлежности на диктатурите. Както беше ги поставил в епиграма мой непосредствен:

“С нищо видим,
а се счита за важен.
Всичко дето види, чуе,
бърза, бърза да оплюе ”.

На процедура всички значими диктатури през днешния ден без Китай се крепят на копаенето и износа на карбони. Чрез тези пари те изплитат необятни мрежи от зависимости в демокрациите и по този начин ги лишават от суверенитет. Но тъй като демократичните механизми ротират хората на върха, не е задоволително да се подкупи един политик. Нужни са вложения в медии, които да постановат наративи; партии, които да ги пазят и вербовка на безмандатните реализатори на поръчки в администрацията, службите и правосъдната система, с цел да стане захвата. Или договаряне с няКОЙ, който ги е към този момент захванал.

Това ще даде отговор и за какво в никакъв случай у нас не са проследени придвижванията на съветските пари - тъй че през днешния ден да не сме очевидци на:

- водещи по БНР, които се възхищават на съветската победа при Авдеевка;
- визитата на копейките в Москва като нещо нормално;
- блокажа (все още) на помощта за Украйна и - мълчанието на службите за съветските акции у нас, зад чиито шефове стоят Радев, Пеевски и Борисов.

Това е силата на автокрациите - да изтласкват на върха подвластни и посредствени хора, надълбоко непознати на демократичните полезности.

Къде е слабостта на карбоновите автокрации?

Че не могат да бъдат финансирани, в случай че няма по какъв начин да си продават стоката точно на богатите стопански системи, които съвсем всички са демокрации - тъй наречените Запад. А сегашната им краткотрайна резистентност и мощ се дължи на Китай, който пък отново с помощта на Запада построи мощна стопанска система, само че все по този начин продължава да е подвластен за растежа й от пазарите на Запада.

А силата на Запада са неговите институции, които постоянно могат да се самокорегират, когато не работят посредством свободните избори. Да, Западът може да бъде надвит единствено от… Запада.

Да, бяха позволени доста мръсни пари на автокрациите и техните лица. Бяха изнесени доста технологии, които в този момент се употребяват против демокрацията. Беше позволена експанзията от подправени вести, които да въздействат на изборите. Беше разкрито мощно финансиране на крайнодесни и леви партии.

Но нищо от всичко това няма да попречи на институциите. При едно едиснтвено изискване - че хората продължат да имат вяра и поддържат полезностите на демократичната народна власт. Без тези полезности и без задоволително хора, които да ги споделят и пазят - както ги няма у нас - тя не работи.

А тези полезности са още от Просвещението - което издига индивида в центъра на вселената. И тези полезности развиват качествата на индивида самичък и свободно да взема решение ориста си. Ако не може и не желае - той търси да слугува на някой водач и Група, която да задоволи материалните му потребности. И по тази причина за тези хора парите не са средство, а са висша полезност и цел. И по този начин стават инструмент на някой диктатор - в това число на непознати страни.
Затова и е толкоз гневна борбата на идеологическия фронт на полезностите.

Защото те само крепят демокрацията и Запада.

 

Евгений Кънев, Фейсбук

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР