VEON, нидерландският телекомуникационен оператор и компания майка на украинския мобилен

...
VEON, нидерландският телекомуникационен оператор и компания майка на украинския мобилен
Коментари Харесай

Kyivstar загуби 95 млн. долара заради руска кибератака

VEON, нидерландският телекомуникационен оператор и компания майка на украинския мобилен оператор Kyivstar, разкри финансова загуба в размер на 3,6 милиарда гривни (95 милиона долара) заради огромната хакерска атака, осъществена от съветска хакерска група през декември, заяви компанията.


Загубата на доходи в размер на близо 100 млн. $ произтича от разноските, направени за възобновяване на услугите, подмяна на развалено съоръжение или за компенсиране на външни консултанти и сътрудници. Veon също по този начин отбелязва в своята оценка на финансовото влияние, че всички спомагателни разноски за по-нататъшни ограничения за премахване на повредите за клиента Kyivstar са несигурни и не могат да бъдат оценени, заяви " Укринформ ".

На 12 декември Украйна беше подложена на огромна хакерска атака, ориентирана против Kyivstar и една от най-големите банки в страната, Monobank. Хората в цялата страна оповестиха за спирания на интернет мрежата, както и за проблеми с предизвестията за въздушни набези.

Отговорност за хакерската атака пое съветската хакерска група Solntsepek, обвързвана с съветското военно разузнаване.

Русия нееднократно е упреквана, че поддържа киберпрестъпни групи при офанзиви против свои противници. Москва е разгърнала кибернетичния си капацитет и против Украйна, в това число посредством офанзиви против държавни институции, отбранителния бранш и енергийната инфраструктура.

В предишното групата Solntsepek е правил враждебни дейности против Украйна, които са включвали откриване на персонални данни на украински бойци. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР