Венеция винаги е разчитала на своята самостоятелност. В едновремешния град-държава,

...
Венеция винаги е разчитала на своята самостоятелност. В едновремешния град-държава,
Коментари Харесай

Венеция се бори сама да харчи парите си, не да се отделя от Италия

Венеция постоянно е разчитала на своята автономия. В едновремешния град-държава, прочут с прозвището Най-спокойната република Венеция, наподобява съвсем всички възнамеряват да гласоподават за по-голяма автономност в консултативния референдум в неделя.

Но никой не се занимава прекалено много с това. Няма афиш за акция, който да се вижда на никое място, споделя в собствен репортаж AFP.

Това не е Каталуния, споделят доста поданици на прословутия плаващ град, когато ги попитат за гласуването, каквото ще има и в Ломбардия, неговия съвсем толкоз богат комшия в индустриалния север на Италия.

През 2016 година региона Венето, част от който е Венеция, е изпратил на Рим 15.5 милиарда евро повече, в сравнение с е получил под формата на публични услуги. И данъкоплатците по никакъв начин не са удовлетворени от това.

" Това може да не е проблем, в случай че налозите бяха добре вложени, само че истината е, че 30 милиарда евро се губят всяка година на национално ниво ", споделя районният президент Лука Зая. Именно той инициира консултатитвен избор, който се стреми да трансферира на локалните управляващи пълномощия в региона на образованието и инфраструктурата.

Зая и неговият сътрудник в Ломбардия Роберто Марони са членове на Северната лига, крайнодясна група, която стартира като сепаратистко придвижване, само че реалокира фокуса си върху фискално ребалансиране в обединена Италия.

Идеята бързо набра известност и двата референдума бяха подкрепени от дясноцентристката партия Forza Italia на Силвио Берлускони, както и от работодателски организации и профсъюзи.

" Правилно е налозите, които плащаме тук, да бъдат изразходвани тук, а не в Сицилия ", споделя 84-годишният Джузепе Колона. Художникът Никола Тендерини го поддържа. " Администрацията тук е ефикасна, която не може да се каже за Рим ", показва той.

Продавачът в прилежащ магазин Андреа Вианело отхвърля предлагането, че венецианците са егоисти. " Искаме да помогнем на Италия и по-бедните райони, само че бихме желали малко повече пари за себе си ".

Той споделя, че автономията е вплетена във венецианската ДНК, защото градът е самостоятелна власт от 8-ми до 18-ти век.

Никакво обособяване

С равнище на безработица от 6.7%, спрямо 11.2% за цяла Италия, на Венето се падат 10% от италианския Брутният вътрешен продукт, с помощта на динамичната му мрежа от дребни и междинни предприятия.

Разположена в Солцано, в покрайнините на Венеция, Джалука Фашина има текстилна компания с 10 чиновници, която обслужва стилната промишленост.

Той и множеството от връстниците му считат да гласоподават с " Да " на референдума в неделя. " Надявам се, че по-голямата автономност ще направи нещата по-добри за предприятията, да вземем за пример за периодите за заплащане ", споделя Фашина.

" И се надяваме, че това ще ни даде повече благоприятни условия да се развиваме и да бъдем подпомагани от района ", прибавя той.

Отцепването въобще не е на дневен ред. " Венето е част от Италия и ще остане в Италия. Това не е като референдума в Испания ", безапелационен е предприемачът.

" Голяма част от хората не желаят да се отделят ", съгласява се Тендерини.

Дизайнерът на бижута Силвия Пацалия отхвърля гласуването за автономност. Тя счита да си остане у дома в неделя, вместо да взе участие в " неверен и безусловно неправилен " референдум.

Избирателната интензивност наподобява е главният проблем. Гласуването " Да " и в двата района може да се смята за даденост, само че изключително в Ломбардия има опасения, че ниската изборна интензивност може да подкопае доверието в резултата.

За ангажираните сепаратисти, гласуването в неделя е просто тестване за бъдещи борби. " Това ще ни разреши да се съберем като венецианци ", споделя Алесио Моросин, създател на сепаратистката партия Венецианска самостоятелност.

" Знаем, че това няма да ни разреши да осъществяваме задачите си, както по бюджетни, по този начин и по политически аргументи, тъй като страната има задължения от 2.3 милиарда евро ", показва Моросин.

" Държавата кърви, а венецианците не. След като осъзнаят грешката си, ще изберат по-радикален вид ", декларира той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР