Венера, най-близката до нас планета, е доста странна в някои

...
Венера, най-близката до нас планета, е доста странна в някои
Коментари Харесай

Японската роботизирана станция Акатсуки откри силен екваториален вятър на Венера

Венера, най-близката до нас планета, е много странна в някои връзки. Тя се върти към оста си с доста ниска скорост. Едно денонощие на Венера се равнява на цели 243 земни денонощия! Има и нещо по-забележително – атмосферата се върти в същата посока, в каквато се върти планетата (т.е. на запад), само че с доста по-голяма скорост. Така атмосферата прави едно цялостно завъртане към Венера единствено за четири земни дни. Явлението носи названието “суперротация ”.

Япония изстреля автоматизираната междупланетна станция “Акатсуки ” през 2010 година и след дълго криволичене тя дойде в орбита към Венера на 7-ми декември 2015 година, където продължава да работи до ден сегашен. На 28-ми август научният екип разгласява публикация в влиятелното списание Нейчър Геосайънс. Оказва се, че до момента в който “Акатсуки ” е следила Венера от юли до август 2016 година, бил открит ненадейно мощен поток напразно в екваториалните области.

Освен високата скорост на венерианските въздушни потоци, планетата е непрекъснато покрита с плътна облачна завивка. Облаците се намират на височина от 45 до 70 километра над повърхността. Ниските облаци не могат да бъдат снимани с камера, работеща във забележимата област, само че камерата на “Акатсуки ” IR-2 прави наблюдения в близката инфрачервена област и безпроблемно може да вижда тези облаци, които са на височина под 60 километра. Наскоро научният екип е съумял да сътвори способ за следене на придвижването на облаците, което дава информация за хоризонталното систематизиране на ветровете.

Силният тропичен поток бил открит въз основата на снимкови данни от юли и август 2016-та, като също по този начин се знае, че той се е задържал най-малко още два месеца. През месец март същата година на фотосите от “Акатсуки ” не е имало данни за неговото битие. В рамките на интервала на интензивността на този поток скоростта напразно надхвърляла 80 m/sec.

Засега екипът не е наясно коя е повода, довела до образуването на този мощен въздушен поток. Възможностите обаче са малко. По-нататъшният разбор на събраните от “Акатсуки ” данни би могъл да помогне за разбулването на загадките на суперротацията на Венера.

За повече информация: Нейчър Геосайънс

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР