Велосипедист осъди Столичната община да му плати обезщетение от 26

...
Велосипедист осъди Столичната община да му плати обезщетение от 26
Коментари Харесай

Колоездач, нападнат от кучета, осъди Столична община за 26 000 лв.

Велосипедист осъди Столичната община да му заплати обезщетение от 26 000 лв., откакто е потърпевш при рухване от колело поради нахлуване от бездомни кучета, оповестява " Лекс ".

48-годишният мъж е завел иск против общината, който Софийския градски съд (СГС) е почел напълно, а общината е наказана да заплати и близо 2500 лв. разходи по делото.

Инцидентът с колоездача се е случил вечерта на 22 юни 2021 година, когато отивал до магазин в кв. „ Левски “. Тогава бил атакуван от три кучета - едно от тях го захапало за обувката, а друго за панталона и в опит да ги отблъсне, мъжът изгубил равновесие, блъснал се в паркиран автомобил и паднал неприятно.

При рухването колоездачът потърпевш неприятно, незабавно бил откаран в болница, където бил опериран. Наложило се да му бъде направена и пластична интервенция на устната и носа, която му оставила дълготраен белег, а възобновяване траяло 45 дни.

За да осъди общината да изплати поисканото обезщетение, съдът приема, че тя не е изпълнила отговорностите си по Закона за отбрана на животните, съгласно който кметовете провеждат и управляват осъществяването на стратегиите за грижите за бездомните кучета и за преодоляване на популацията им.

Съдът приема доводите и на общината, че е подхванала дейности по преодоляване на популацията на безстопанствени кучета, само че акцентира, че това не може да я освободи от отговорност за вреди, породени от набези. „ Това е по този начин, тъй като по делото не е открито осъществяване на съответни дейности при преодоляване на популацията на кучетата в региона по местонастъпване на случая... Установеното по делото нахлуване от кучета потвърждава, че взетите ограничения не са задоволителни, с цел да предотвратят настъпване на сходни вреди “, се споделя в решението на съда.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР