Велоалеите на София се напълниха с колела през слънчевите дни.

...
Велоалеите на София се напълниха с колела през слънчевите дни.
Коментари Харесай

Преоткриването на колелото

Велоалеите на София се изпълниха с колела през слънчевите дни.

© Цветелина Белутова Мерките за обществена отдалеченост доведоха до непредвиден взрив на велосипедите и градовете по света дават отговор на това с стремително създаване на велоалеи. Това може да промени напълно транспортните системи и да реши тлеещите проблеми с мръсния въздух и тапите. София също прави опити в тази посока, само че към този момент по-скоро би трябвало да навакса пропуснатото. Част от тематиката Градска вело гражданска война
Ефектът на велосипедите

Велоинфраструктурата облагородява градската среда и основава повече благоприятни условия за бизнес.

Зеленият пръстен на София

Планът за велосипеден кръг по старите жп линии може да донесе стопански изгоди, само че няма предпочитание за неговото реализиране.

Тази седмица Виена реши да обособи огромна велоалея по един от огромните си булеварди - " Пратерщрасе ". Тирана пък трансформира зоните за паркиране във велосипедни алеи. Рим и Милано обособяват десетки километри краткотрайни трасета за колела, а Париж възнамерява незабавни вложения от 300 млн. евро, с цел да направи мрежа от общо 650 км велоалеи, като единствено за последните дни са построени десетки километри.

Подобни ограничения се вземат още в Берлин, Будапеща и оттатък океана - в Съединени американски щати градовете всеобщо се обръщат към велотранспорта, а даже в Перу и Боливия са подготвени с проекти за превръщането на колелото в главен метод на напредване на хората. С 650 км непрекъснати и краткотрайни " корона алеи " Париж е най-амбициозен. Планът на кмета Ан Идалго планува до 2024 година всички улици да са налични за велосипедисти, само че корона рецесията го форсира. Тактиката, която ще бъде употребена, с цел да се освободи нужното пространство, е унищожаване на 72% от паркоместата за коли.

Лил, Дижон, Руан, Льо Ман, Сент Етиен и още 110 града възнамеряват краткотрайни велоалеи, които да се употребяват и в идващите няколко месеца.
Накратко, светът е на прага на същинска велоеволюция. Тя не съумя да се случи поради екологията, само че в този момент е безусловно разпалена от ковид. Градовете търсят способи да се оправят с главните негативи от епидемиологичните ограничения - спазването на отдалеченост и безвредно пътешестване, а велосипедите се обрисуват като най-хубавият избор, тъй като позволяват и двата казуса едновременно. Освен това има и бонус - колелото не отделя нездравословни излъчвания, а в това време усъвършенства здравето и обществения живот. Много градове приспособяват улиците си към споделеното напредване и обособяват така наречен Зона 20, в която се движат по едно и също време пешеходци, велосипедисти и коли.
" Странно и неприятно е събитието, което отвори пътя на велосипедната гражданска война. Но в този момент, откакто тази оригиналност е пристигнала, би трябвало бързо да се потопим в нея ", разяснява Хенк Суортал, който е вицепрезидент на Европейската федерация на велосипедистите. С тази смяна, която се случва доста по-бързо от предстоящото, се поставят болтовете на една нова следвирусна транспортна система. След сходна промяна градовете ще наподобяват много по-различно и ще могат да се трансфорат в " градове за хората ", както ги назовава известният проектант Ян Геел, отворени за развиване на локалните бизнеси и туризма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Глътка пресен въздух

Заради риска от болест с COVID-19 хората всеобщо започнаха да заобикалят публичния превоз и се връщат към персоналните си коли, с което дългогодишните старания за битка с мръсния въздух отиват напразно. Проучване на компанията AutoTrader демонстрира, че 56% от водачите, които сега нямат лична кола, възнамеряват да си купят такава след рухването на карантината. В китайския град Ухан да вземем за пример пътуванията с персонален автомобил са се удвоили след анулацията на рестриктивните мерки - от 34 на 66%, заяви BBC. А всичко това значи тонове въглероден диоксид и доста повече тапи.

Именно по тази причина напъните са ориентирани към бързото възстановяване на изискванията за колоездене в градовете. Германският канцлер Ангела Меркел към този момент разгласи, че велосипедният трафик оказва помощ за опазването на климата и в същото време може да е основна част от ограниченията за битка с ковид.
В Милано велоалеите също бързо станаха приоритет. Градът разгласи, че възнамерява да преобразува 35 км улици в алеи за колела и пешеходци като част от напъните за възобновяване на стопанската система и поощряване на търговията през лятото. Други огромни италиански градове с население от най-малко 50 хиляди души ще могат да се възползват от дотацията от 500 евро за покупката на нов велосипед.
Италианското държавно управление пък непосредствено разгласи при започване на тази седмица, че ще субсидира 70% или до 500 евро от покупката на нов велосипед, електрическа тротинетка или абонамент за споделено прилагане на колела и скутери. От помощта ще могат да се възползват по-големите градове, защото замърсяването в тях е по-голямо. " Заради условието за обществена отдалеченост доста по-малко хора ще могат да употребяват рейсовете и трамваите, а това ги принуждава да потърсят различни способи за напредване като карането на велосипед ", разяснява италианският министър на превоза Де Микели, представен от ДПА.

Ще ми купиш ли колело

Показателни за мащабите на смяната са данните на велосипедната верига " Ван Морф ", че международните й продажби са се нараснали с 48% от края на февруари доникъде на март, а във Англия даже със 148% от началото на февруари доникъде на април. Освен велоалея по " Пратерщрасе " Виена приготвя същата мярка по бул. " Ваграмерщрасе ". Тя ще е отделена посредством разграничителни детайли от останалата част на улицата, по която се движат колите, което я прави безвредна и за най-малките велосипедисти.

В България също има позитивната наклонност. Една от най-големите марки на пазара - Drag, отбелязва забележителен растеж на търсенето на колела. Компанията, която има общо 12 магазина в цялата страна, регистрира 36% покачване на продажбите през април, като онлайн покупките даже са се нараснали с над 40% в съпоставяне със същия месец на предходната година.

" В страната първите седмици след оповестяване на изключителното състояние бяха доста тежки за нас, само че по-късно нещата радикално се трансформираха. В момента имаме опашки пред магазините. Най-хубавото от всичко това е, че хора, които не са карали до момента колело, вършат този избор ", разяснява пред " Капитал " Драгомир Кузов, създател и изпълнителен шеф на Drag, както и ръководител на Българска федерация колоездене.

По-голямо търсене виждат и магазините " Байк център " на бул. " България " и Sofia bike rental, ситуиран на ул. " Шести септември ". Трудно е обаче да се реши дали това е поради обстановката с ковид, или е нормалният сезонен интерес. " Ръстът на продажбите е малко по-висок или е на равнището от предходната година, само че виждаме по-висок интерес от жителите и повече запитвания. Главно се търсят по-бюджетни колела, най-вероятно поради обстановката ", разяснява пред " Капитал " Кристиан от " Байк център ". Според него обаче е значимо, откакто сегашната обстановка отмине, колелата да не бъдат захвърлени в гаражите.

Временното да стане непрекъснато

Добрата вест е, че проекти за създаване на велосипедни мрежи в обособените градове в действителност от дълго време има, а в този момент единственото, което би трябвало да се направи, е тяхното бързо осъществяване. Според специалисти първата стъпка е обособяването на краткотрайни велоалеи по булевардите за сметка на автомобилното придвижване, които са евтини и стават бързо. Сърцето на Европейския съюз - Брюксел , пък направи радикална смяна, като вкара така наречен Зона 20 за всички улици в центъра. Така столицата на Белгия сподели, че предпочитани са пешеходците, и в това време подтиква велосипедния трафик поради по-голямата сигурност при придвижване.

Ню Йорк трансформира 120 км от улиците си в пешеходни и велосипедни зони. " Гражданите нямат уличното пространство, от което се нуждаят, с цел да поддържат подобаваща обществена отдалеченост, за която знаем, че е от значително значение при тази рецесия ", съобщи ръководителят на общинския съвет на Ню Йорк Кори Джонсън. В Берлин да вземем за пример управляващите към този момент виждат резултата от краткотрайните велоалеи и споделят, че това в действителност оказва помощ на хората да съблюдават обществена отдалеченост и в това време не въздейства отрицателно на трафика. " Научихме, че е допустимо да стартираме смяната, стига да я желаем задоволително ", разяснява пред BBC Пол Райли от интернационалното придвижване за битка с климатичните промени Transition Liverpool.

Англия също се трансформира - макар че до момента изоставаше от велосипедните практики на съседите си, в този момент окуражава хората да се придвижват с колела, като построява краткотрайни трасета със средства от фонд на стойност 250 млн. паунда за справяне с последствията от ковид. Това е и една от страните, записали взрив в търсенето и продажбите на колела през последните седмици, като някои магазини даже към този момент са празни, написа BBC.

Лошата вест е, че България още веднъж изостава в тези трендове и занапред стартира да мисли за велосипедите като опция на колите при обезпечаването на обществено изолиран превоз.

София ще стартира изначало

Подобно на другите градове, българската столица също чертае огромен проект, само че не е несъмнено до каква степен ще го извърши. Арх. Елица Панайотова, която е координатор на плана " Зелена София " към Столичната община, разяснява пред " Капитал ", че сега интензивно се работи за решения, сходни на взетите към този момент в някои европейски градове. " С екипа на " Софпроект " работим по основаването на бързи и нискобюджетни велоалеи, които да свързват кварталите с центъра на София ", съобщи тя. Така ще може да се насърчи самостоятелното, здравословно и безвредно напредване на хората в границите на града. Две велоалеи, необятни 2 метра, могат да поемат 10 хиляди колоездачи на час, до момента в който двупосочна улица с две платна - не повече от 1000-2000 автомобила.
" Целим с няколко бързи намеси да свържем съществуващите велоалеи и да създадем мрежа сред другите елементи на града, тъй че прекосяването да става оптимално бързо ", изяснява още тя. Това в действителност са два паралелни процеса - от една страна, ще се задвижи осъществяването на пет прави, които имат подготвени планове и оказват помощ за по-добрата съгласуваност, а от друга, ще стартират бързи намеси за стартирането на велоалеи, свързващи няколко разнообразни квартала с центъра на града. Велоалеите с подготвени планове са тази по бул. " Ал. Пушкин " от бул. " Цар Борис III " до кръговото в Бояна (ул. Даскал Стоян Попандреев), която реализира и връзката с парк Витоша; продължението на алеята по бул. " Дондуков " - от ул " Кракра " по моста " Чавдар " до ул. Черковна; велоалеята по бул. " Скобелев " от " Петте кьошета " до " Руски монумент " ; както и от бул. " Витоша " до бул. " Пенчо Славейков`. "

Общината е създала планове с предпочитани велоалеи, които възнамерява да пусне бързо, изяснява заместник-кметът по превоза Кристиан Кръстев. " Всички тези сектори ще бъдат стартирани скоро. Те са непрекъснати, защото не виждам смисъл да се построява нещо краткотрайно, което коства спомагателни средства и не остава дълготрайно във времето ", разяснява зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев.

Фотограф: Надежда Чипева

Всички тези сектори ще бъдат стартирани скоро. Те са непрекъснати, защото не виждам смисъл да се построява нещо краткотрайно, което коства спомагателни средства и не остава дълготрайно във времето ", разяснява пред " Капитал " зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев, който взе участие в правенето на проекта на общината за бързото стартиране на велоалеите. И напомни още, че с ремонта на бул. " България " в частта му сред " Гоце Делчев " и " Тодор Каблешков " сега се построява велоалея.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Той се ангажира и с реализирането на по-мащабен план за метаморфоза на придвижването, който обгръща карето сред булевардите " Патриарх Евтимий ", " Фритьоф Нансен " и " Витоша ". Една от плануваните промени там е точно построяването на нова велоалея, която да стартира от " Граф Игнатиев " и да стига до Петте кьошета, както и отделяне на бус лента, която продължава съществуващата по бул. " Васил Левски ". Другата е свалянето на велоалеята от тротоара на бул. " Витоша " на пътното платно.. Кметът на колумбийската столица Богота Клаудия Лопес трансформира 22-километровата улична мрежа в непрекъсната вело- и пешеходна зона и предложи основаването на още 72 км спомагателни велоалеи.
Другата смяна е свалянето на велоалеята от тротоара на бул. " Витоша " на пътното платно. Кръстев изяснява, че се приготвя и споделено трасе за велосипедисти и трамваи по " Графа ", което " по този начин или другояче сега се употребява като такова, само че не е узаконено ". " Вярвам, че това скоро ще се случи, връзката ни с полицията е много напреднала. Така ще можем да осигурим съгласуваност и с велоалеята на " Раковски " и " Патриарха ", споделя зам.-кметът.

С колело до центъра и с до 30 км в час

Общината възнамерява да пусне и три велоалеи, свързващи няколко квартала с центъра. За да стане това по-бързо, в началото ще се разпореди планиране на велолентите, които основно изискват смяна на организацията на придвижване, на маркировка и слагане на знаци. Предвижда се велосипедна връзка с центъра да имат кварталите " Люлин ", където ще се премаркира бул. " Царица Йоанна ", бул. Д-р Петър Дертлиев и ще се продължи велоалеята по бул. " Сливница " до " Сточна гара ", и " Младост ", където съществуващата велоалея ще се свърже с центъра посредством намеси по бул. " Андрей Сахаров " и " Драган Цанков " и ще може да влезе в Борисовата градина, отбелязва арх. Елица Панайотова. След като тук-там във Филаделфия велосипедното придвижване се усили с до 471%, за няколко часа жители подписаха петиция, поради която градът затвори за коли 6.5 км сектор от основна пътна артерия.
Другата велосипедна връзка ще бъде от квартал " Дружба " до центъра. " Идеята ни е в границите на няколко месеца да пуснем и тези велоалеи и почваме от по-лесните за осъществяване действия, с цел да не бавим процеса ", споделя тя.

Общината приготвя и обособяването на " успокоена зона ", или " Зона 30 ", в която има ограничаване за скоростта на колите от 30 км/час. Зам.-кметът Кристиан Кръстев изяснява, че такава се възнамерява за по-широкия център - сред булевардите " Сливница ", " Васил Левски ", " Патриарх Евтимий ", " Скобелев " и ул. " Опълченска ", и към този момент е подготвен планът за една част от него.

Става въпрос за сектора сред булевардите " Патриарх Евтимий ", " Скобелев " и " Христо Ботев ", като задачата е единствено по някои основни булеварди разрешената оптималната скорост да е 50 км/ час. " Разчитаме водачите да бъдат много по-съвестни и да се преценяват с рестриктивните мерки. Колоездачите ще бъдат самобитни контрольори - като те се движат с 30 км/час, водачите ще би трябвало да се преценяват с тях ", споделя Кръстев.

А Елица Панайотова изяснява, че в градове с въведена успокоена зона контролът е въздържан и се случва с помощта на повдигнатите пешеходни пътеки и редуването на ляво и дясно паркиране. През 2015 година кметът Йорданка Фандъкова даде обещание цели 200 км велоалеи.

В Плана за устойчива градска подвижност на София пък се предвиждаше през 2019-2020 година да бъдат построени 61.9 км велосипедни алеи. За съпоставяне - общо толкоз е все още цялата веломрежа на града.
Сега или в никакъв случай

" Коронавирусът дава сериозен подтик за преоткриване на велосипеда в България ", счита Драгомир Кузов и твърди, че не би трябвало да се чакат идеалните велоалеи, с цел да се развива този превоз, а по-скоро е значимо да се акцентира на културата на придвижване. За задачата и пешеходците, и водачите би трябвало да свикнат с велосипедистите, а у най-малките да се основават велосипедни привички - нещо, за което пъмпъп траковете биха помогнали. Това са паркове със специфични бабунки за каране на колело, които са изключително подобаващи за деца и юноши, а в това време не изискват огромна инвестиция. По концепцията на Кузов за основаването на такива работи и общинският консултант от " Демократична България " Борислав Игнатов и упованията са тя да се одобри и да се осъществя с поддръжка от общината, изключително поради настоящето състояние, като кметът на регион " Студентски " Петко Горанов е отворен към предлагането. В Берлин стартира разширение на пешеходните пространства и слагане на краткотрайни (pop-up) алеи. Същите проекти имат още 133 други немски градове. Провинцията Баден-Вюртемберг, която е дом на автомобилния колос Daimler, удвоява финансирането си за велосипедни и пешеходни алеи до 58 млн. евро.
" От " Спаси София " считаме, че е добра концепция да се изградят краткотрайни велоалеи по съществени пътнически посоки, защото велосипедният превоз е добра опция - по едно и също време здравословна и безвредна ", разяснява пред " Капитал " общинският консултант Борис Бонев. И изяснява, че визията на града би била напълно друга, в случай че не бяха оправданията, че " просто няма велосипедисти тук ", а се изхождаше от разбирането, че с цел да има, би трябвало първо да им бъде обезпечена нужната инфраструктура. Най-големият проблем е неналичието на съгласуваност сред обособените велоалеи. Призив за напредване с колело не може да се прави с няколко велоалеи без план, а едвам когато велосипедният трафик е интегриран в цялостната транспортна тактика, написа и Ян Геел в книгата си.

" На процедура единствената добра велоалея в София е тази по бул. " Цар Борис III ", а тя е планувана преди век! Всички останали имат рискови прекосявания през кръстовища, незадоволителна ширина, спор с автомобилното или пешеходното придвижване или неприятна настилка ", разяснява за " Капитал " Радостина Петрова, която е координатор и член на управителния съвет на гражданското съдружие " Велоеволюция ".

Според нея в този момент е моментът София да употребява краткотрайни решения. Именно това вършат огромните градове и европейските столици сега - краткотрайни ограничения, чиито резултат и приложимост се изследват, с цел да послужат за нова непрекъсната инфраструктура. Скромни упоритости в страната

През последните години Бургас развива план за огромна веломрежа и сега се работи по брегоукрепваща стена и съпътстваща велоалея от " Бургаски солници " в посока кв. " Сарафово ", която върви по протежението на брега. " Тя е желано място за жители и посетители на Бургас, като през летните месеци чакаме голям брой колоездачи да я употребяват на ден ", разяснява пред " Капитал " шефът на публичното дружество " Транспорт " в града Андрей Рунчев. Предстои да стартира и построяването на велоалеята в посока кв. " Крайморие ", която в бъдеще ще бъде продължена до Созопол. " Общинската система за отдаване чартърен на колела краткотрайно не работеше поради наложените ограничения за сигурност. Но все пак с идването на летните месеци сме уверени, че ползата към велосипеда ще се завърне. Вече следим засиления велосипеден трафик ", съобщи още Рунчев.

Пловдив също разчита на построените към този момент 52 км велоалеи, които са част от плана за интегриран градски превоз. В момента се разисква и предложение от частни компании за внедряване на споделена система за наем на електрически колела със зарядни станции. " Стараем се да мотивираме и използването на електрически тротинетки ", разяснява зам.-кметът по превоза Тодор Чонов пред " Капитал ". По негова оценка градът може да поеме велобум, тъй като инфраструктурата е с огромен размер и с положително осъществяване. Целта на кметството е да подтиква велотранспорта още повече в този момент, защото по време на изключителното състояние жителите не са били изключително физически дейни. " Нашите консултанти непрекъснато предлагат на жителите да употребяват колела и ще продължим да ги насърчаваме ", разяснява Чонов.

Варна не се готви за велосипедно настъпление. Според зам.-кмета Христо Иванов построената инфраструктура е задоволително надеждна, с цел да издържи на възможен взрив. Не се е коментирало и построяването на краткотрайни велоалеи. " През последните години сме правили доста планове, които включват построяването на велоалеи, и сега също изпълняваме такива. Велоалеите не попадат като обособен детайл и перо в бюджета, само че са наложителни при всеки ремонт ", разяснява Иванов пред " Капитал ". Ако се върнем обаче в далечната 2015 година, когато в града бяха построени 16 км велоалеи с европейски средства, ще срещнем по-скоро разочарованието на жителите. Може да се каже, че тогава Варна изпусна шанса си да стане велосипеден град - от доста фотоси и изследвания се вижда, че велотрасетата приключват в стълбове или подлези, прекъсват при кръстовища, вършат внезапни завои под ъгъл в наклонени сектори и се стесняват в еднопосочни ленти с широчина под допустимата. Което значи, че даже и жителите да изберат велосипеда като безвреден метод на напредване поради ковид, ще би трябвало да се пазят от други рискове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР