Великобритания се присъедини към Франция, обещавайки да забрани продажбите на

...
Великобритания се присъедини към Франция, обещавайки да забрани продажбите на
Коментари Харесай

Супер интересен анализ за колите! Кой ще победи в схватката между електромобила и двигателя с вътрешно горене

Великобритания се причисли към Франция, обещавайки да забрани продажбите на бензинови и дизелови коли от 2040 година насетне, с цел да усъвършенства качеството на въздуха и да понижи парниковите излъчвания за стопляне на планетата. Когато две от най-големите стопански системи в Европа дадоха обещание да отстранен технологията, която е поддържала автомобилната промишленост повече от век, естествено е, че вложителите може да се притесняват, че това основава екзистенциални провокации за промишлеността.
Но до момента в който прекосяването от мотори с вътрешно горене към електрически мотори ще докара до краткосрочна финансова крачка за производителите на коли (и някои от техните доставчици), в дълготраен проект това в действителност може да е от изгода за облагите. И европейските производители са по-устойчиви, в сравнение с си мислите.

Днес изцяло електрическите транспортни средства съставляват по-малко от един % от продажбите на нови коли в Европейския съюз. Довеждането на това число до близо 100% в границите на две десетилетия ще изисква, несъмнено, милиарди евро вложения (особено в инфраструктурата за зареждане). Вече се завъртяха крановете за електрическото гориво: числата, оповестени в сряда, демонстрират, че разноските на Daimler AG за научноизследователска и развойна активност са скочили с 19% през първата половина на 2017 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Регулаторите са сложили промишлеността в обязаност, тъй като постановат вложения, с цел да създадат съществуващите горивни мотори по-ефективни. Daimler неотдавна похарчи 3 милиарда евро за ново семейство дизелови мотори.

И въпреки всичко тази технология може да стане неактуална относително бързо - изключително в случай че автомобилните производители изгубят борбата с обществеността, с цел да спасят репутацията на дизела. Рискът, който един ден ще би трябвало да запишат активите на моторите с вътрешно горене, не е пренебрежим, както обясних тук.

Една точка на изкривяване може да настъпи към 2025 година, когато Bloomberg New Energy Finance счита, че електрическите коли ще стартират да се конкурират с цените на колите с мотори с вътрешно горене (без субсидии).

Поради по-ниските оперативни разноски продажбите на електрически коли би трябвало да стартират да се форсират бързо. Това би могло да стартира да въздейства на цената на препродажбата на бензиновите и дизеловите коли дълго преди да влезе в действие всяка възбрана на продажбата от страна на държавното управление.

Според анализатори от Berenberg е вероятен 20-процента спад в остатъчните стойности на транспортните средства с мотори с вътрешно горене, което би заплашило лизинговия бизнес на автомобилостроителите, който сега е богат източник на облага. Daimler финансира половината от продажбите на коли и неговият финансов отдел е генерирал 19% възвръщаемост на личния капитал през последното тримесечие.

Броят на заводите в Европа, произвеждащи горивни мотори, ще се свие.

Къде е граничната линия, за която приказвам? Първо, производителите на коли не са толкоз слаби, колкото цената на акциите им може да ви накара да повярвате. Търсенето на опция за задържане на повърхността оказа помощ на Daimler да генерира три милиарда евро свободен паричен поток през първите шест месеца на годината, а конкурентната PSA Group Ltd. се похвали с повече от 13 милиарда евро пари и еквиваленти в края на юни.

Това са доста прилични буфери, които би трябвало да има, поради високите разноски, които ще бъдат нужни през идващите години.

И откакто са минали първичните капиталови компликации, електрическите коли би трябвало да стартират да костват по-малко, с цел да бъдат създавани вместо коли с мотор с вътрешно горене: разноските за батерии падат бързо, в електрическата кола има доста по-малко механично наличие и евентуално ще са нужни по-малко служащи, с цел да бъдат правени.

Анализаторът на BNP Paribas Стюарт Пиърсън твърди, че електрическите коли могат да реализират оперативна възвръщаемост от продажби от повече от 10% незабавно след 2025 година - по-добре от рентабилността на типична кола с мотор с вътрешно горене.

Така че има причина да мислим, че производителите на коли би трябвало да оцелеят при гибелта на вътрешното горене. Но ще работят ли? Въпреки че английското държавно управление се успокои във вторник, когато BMW AG даде обещание да създава електрическа версия на Mini в Оксфорд, електрическата задвижваща система на автомобила ще бъде основана в Германия.

Забрана на продажбите на коли с бензинови и дизелови мотори е едно нещо, а гарантирането, че Англия ще обезпечи работните места, основани от електрическата гражданска война на автомобилната промишленост, е напълно друго.

…..

Крис Браянт, „ Блумбърг “, Лондон, Канал 3
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР