Великобритания представи четири споразумения, подписани с Испания, като част от

...
Великобритания представи четири споразумения, подписани с Испания, като част от
Коментари Харесай

Брекзит сближава Мадрид и Гибралтар

Англия показа четири съглашения , подписани с Испания, като част от съглашението Брекзит и планува невиждано съдействие сред Мадрид и Гибралтар, оповестява Агенция Франс Прес.

Меморандуми за съгласие обрисуват съдействие в области като контрабандата на тютюн, полицията, правата на служащите и околната среда, като основават взаимни комитети, които ще се събират, с цел да обменят информация .

Това важи за преходния интервал , до момента в който Обединеното кралство напусне Европейския съюз, н о съставлява пробив в връзките сред Испания и Гибралтар , английската отвъдморска територия, от дълго време претендирана от Мадрид.

 Гибралтар скочи против Испания поради съглашението за Брекзит
Гибралтар скочи против Испания поради съглашението за Брекзит

Испания заплаши да наложи несъгласие на съглашението

" Меморандумите отразяват нашето взаимно предпочитание да работим дружно в дух на доверие и взаимност ", се споделя в изказване на английското държавно управление. Те обаче не загатват въпрос за суверенитет а.

Испания има дълготраен спор с Англия за Гибралтар, който е даден на английската корона при съглашение през 1713 година От 711 година Грилбралтар е във притежание на маврите, през 1602 година минава към Испания, а през 1704 година е превзет от англо-холандския флот.

Гибралтар желае да поддържа връзките си с Обединеното кралство . Отношенията сред Испания и Гибралтар от дълго време са обтегнати и това се отразява и на дребната сухопътна граница. На 10 септември 1967 година, при референдум, 99 % от жителите на Гибралтар желаят той да остане във притежание на Англия, което скапва отношението към колонията от страна на Испания.

В един изключително под напрежение миг в оспорваните води, испанските управляващи усилиха граничните инспекции през 2013 година и провокираха намесата на Европейската комисия в рецесията.

Брекзии провокира държавните управления на Испания, Гибралтар и Англия да договарят по доста отдавнашни въпроси .

 В Европейски Съюз не съумяха да се схванат за Гибралтар
В Европейски Съюз не съумяха да се схванат за Гибралтар

Това е последният безреден въпрос

Съгласно споразуменията, Гибралтар се съгласява да усили цената на тютюневите произведения в опит да се нападна контрабандата . Цените понастоящем са сред 25 и 48% по-ниски спрямо Испания, според от продуктите, съгласно държавното управление на Гибралтар.

Според договорката, " до 30 юни 2020 година междинната цена на дребно на тютюневите произведения няма да бъде с повече от 32% от най-скоро оповестените испански цени за еквивалентните тютюневи произведения ".

Друг меморандум открива взаимен комитет сред Испания и Гибралтар за полицейско и митническо съдействие , за правата на служащите, по въпросите на околната среда, като всяка страна има еднакъв брой членове .

 Испания се разбра с Европейски Съюз за Гибралтар, договорката за Брекзит все по-близо
Испания се разбра с Европейски Съюз за Гибралтар, договорката за Брекзит все по-близо

Гибралтар е последният огромен безреден въпрос
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР