Великобритания няма да реши въпроса за ирландската граница след Брекзит

...
Великобритания няма да реши въпроса за ирландската граница след Брекзит
Коментари Харесай

Лондон: Няма да има сделка за ирландската граница преди да договорим търговията с ЕС

Великобритания няма да реши въпроса за ирландската граница след Брекзит до момента в който не бъдат контрактувани контурите на комерсиалната договорка с Европейския съюз, съобщи министърът на страната за интернационалната търговия Лиам Фокс, представен от " Ройтерс ".

Европейски Съюз съобщи, че е нужен " забележителен прогрес " по въпроса за границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия, както и по други два основни въпроса, преди а срещата на върха на 14 и 15 декември европейските водачи да могат да одобрят започването на комерсиалните договаряния следващата година.

По думите на Фокс обаче ще бъде доста мъчно въпросът за границата да бъде обсъждан до момента в който връзките на Англия и Европейски Съюз след Брекзит остават неразбираеми.

" Не желаеме да има твърда граница, само че Обединеното кралство ще напусне митническия съюз и единния пазар ", сподели той пред " Скай Нюз ".

" Не можем да имаме финален отговор по ирландския въпрос до момента в който не достигнем до концепция за крайното състояние и до момента в който не стартираме полемики с Европейски Съюз за крайното положение, това ще бъде доста мъчно ", уточни той.

Дъблин упорства за писмена гаранция, че няма да има твърда граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия.

По-рано в неделя ирландският еврокомисар Фил Хоган съобщи, че Дълбин ще продължи с твърдия си метод и няма да се откаже, както се закани, да наложи несъгласие на договарянията за комерсиалните връзки след Брекзит. Това ще стане, в случай че Англия не даде гаранции за статута на границата..

По думите на европейския комисар за земеделието и развиването на селските региони Англия, или най-малко Северна Ирландия, би трябвало да остане в единния пазар и митническия съюз, с цел да бъде избегнат разновидността за поява на физическа граница сред двете Ирландии.

" Ако Обединеното кралство или Северна Ирландия остане в европейския митнически съюз, или което е по-добре - в единния пазар, няма да има проблем с границата ", сподели той в изявление за английския в. " Обзървър ".

Според ирландски и европейски публични лица най-хубавият метод да се избегне " твърдата граница ", която би включвала паспортни и митнически инспекции, е да се запазят идентични регулациите на север и на юг. Но Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, която поддържа държавното управление на Мей, ще се опълчи на всяка договорка, предвиждаща разнообразни регулации от тези за останалата част от Обединеното кралство.

По думите на Рут Дейвидсън, водач на консерваторите в Шотландия, ирландската граница е една от в действителност сложните елементи от договарянията.

Според нея всяко закъснение в започването на комерсиалните договаряния ще има съществени последствия за бизнеса.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (99)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР