Великобритания излезе от Европейския съюз преди три години, но обещанията

...
Великобритания излезе от Европейския съюз преди три години, но обещанията
Коментари Харесай

Три години Brexit: Какво стана с новите икономически възможности?

Великобритания излезе от Европейския съюз преди три години, само че обещанията за икономическите изгоди, които Brexit ще донесе, все по този начин наподобяват повече като положителни пожелания, в сравнение с като действителност. Страната изостава на доста фронтове, в това число в областта на търговията и вложенията, написа Ройтерс.

31 януари 2020 година е датата, на която Англия публично напусна от Европейски Съюз. Остана част от единния пазар и митническия съюз на блока още 11 месеца.

На този ден тогавашният министър-председател Борис Джонсън сподели, че страната най-сетне може да извърши капацитета си. И той ще се усилва всеки месец. Днес Джонсън - въпреки и към този момент да не е министър председател, честити Brexit в Туитър и пусна жизнеутвърждаващо видео. В него се споделя по какъв начин с помощта на напускането на Европейски Съюз страната е съумяла да утвърди ваксина срещу ковид преди останалите страни от Европейски Съюз и какъв брой добре се развива здравната система.

Time to turn the tables on the gloom-mongers, and exploit the benefits of Brexit. Remember that vaccine rollout! Happy Brexit Day!
— Boris Johnson (@BorisJohnson)
Данните за развиването на английската стопанска система обаче не звучат по този начин оптимистично. Социологическите данни също не са благосклонни - скорошно изследване на публичното мнение твърди, че множеството британци съжаляват, че са напуснали Европейски Съюз. Изследването е оповестено в новинарския уебсайт UnHerd и представено от Ройтерс.

Настоящото държавно управление, ръководено от подкрепящия Brexit министър председател от Консервативната партия Риши Сунак, споделя, че Англия просперира с новооткритите благоприятни условия. Миналата седмица министърът на финансите Джеръми Хънт оспори изказванията за крах и сподели, че Brexit предлага по-светло бъдеще с опция за ограничения, които ще привлекат вложения в области като зелената стопанска система и технологиите.

На този декор Риши Сунак и кабинетът му се приготвят за най-голямата стачка в Обединеното кралство от повече от десетилетие. Очаква се стотици хиляди чиновници в обществения бранш да стачкуват, макар че властта отхвърля изказванията за " крах ", напомня Politico. На улицата се чака да излязат стотици хиляди учители, академични преподаватели, чиновници на администрацията, на пристанища, летища, машинисти.

Много икономисти проучват, че напускането на Европейски Съюз не е единствената причина за бедите на Англия. Страната беше мощно наранена от пандемията от ковид и скока на цените на газа след нахлуването на Русия в Украйна. Но Brexit е фактор, който може да помогне да се изясни слабото ѝ икономическо показване.

„ Това беше освен това от муден неуспех. Беше съществено понижаване на икономическите резултати “, счита Джон Спрингфорд, заместник-директор на аналитичния център Center for European Reform, три години след Brexit.

„ Ако има сложени бариери пред търговията, вложенията и миграцията с най-големиятърговски сътрудник (ЕС), това ще удари търговията, вложенията и Брутният вътрешен продукт на Англия “, сподели той.

Страната беше единствената развита стопанска система от Г-7, която до септември 2022 година не съумя да си върне равнищата на напредък отпреди пандемията от края на 2019 година Във вторник Международният валутен фонд съобщи, че чака английската стопанска система да се свие с 0,6% тази година, за разлика от прогнозите за напредък в останалите страни от Г-7.

Спрингфорд пресметна, че към средата на 2022 с помощта на резултата от Brexit се е понижило с към 5.5% икономическото произвеждане на Англия - спрямо това, което би било, в случай че не беше напуснала Европейски Съюз.

Други икономисти показаха противоречие с тази теза. Сред тях е Джерард Лайънс, който поддържа Brexit. Той е консултант в капиталовата платформа NetWealth и индивидът, който съветваше Борис Джонсън през годините му като кмет на Лондон. Той е на мнение, че е неправилно да напускането на Европейски Съюз да се сочи за причина за проблемите на Англия.

„ Нашите проблеми са преди Brexit “, сподели Лайънс, акцентирайки хронично ниските равнища на вложения в страната. По думите му изгодите от Brexit значително зависят от даването на проект за напредък и способи да се употребяват лостовете по-късно.

Той подлага на критика метода за разбор на Спрингфорд с довода, че при изчисленията си избира по-малки страни, чиито модели не са подобаващи за съпоставяне с огромната стопанска система на Англия.

Данните за търговията и вложенията сочат други проблеми с Brexit. Износът, изключително на артикули, разочарова през последните три години - макар огромните очаквания за възобновяване на салдото на стопанската система, благодаретие на държавната идея за " Глобална Англия " (разширяване на въздействието и връзките със страни отвън Европейски Съюз и други обичайни сътрудници - б.р.), написа още Ройтерс.

Общият експорт, в това число в областта на услугите, е повишен по-малко спрямо всяка друга страна от Г-7 от края на 2019 година Борис Глас, старши икономист в рейтинговата организация S&P Global, вижда казуса в по-голямата администрация в търговията сред Обединеното кралство и Европейски Съюз. Тя е навредила на конкурентоспособността на по-малките английски производители, защото те разполагат с по-малко запаси, с цел да се оправят с конкуренцията.

„ Заслужава да се означи, че Обединеното кралство има повече дребни експортьори, в сравнение с да вземем за пример Франция или Германия. Така че в това отношение те са в неравностойно състояние “, сподели Глас - като претекстът му е точно нужният запас, включително и човешки, за справяне с по-тежките процедури за търговия спрямо времената, когато страната бе част от общия европейски пазар.

Бизнес вложенията също порастват по-бавно след референдума за Brexit през юни 2016 година, спрямо индикаторите на Съединените щати, Франция или Германия. Това демонстрира разбор на Ройтерс по данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Някои икономисти, подкрепящи Brexit, споделят, че сходни статистики подценяват обстоятелството, че английските корпоративни вложения са били извънредно мощни през годините доникъде на 2016 година и е трябвало да се забавят. Но данните от бизнес изследвания сочат преобладаващо Brexit като фактор зад слабите вложения.

Англия към момента може да се похвали с по-високи равнища на претовареност и по-ниска безработица от множеството страни от Европейски Съюз, само че има някои признаци, че напускането на Европейски Съюз може да е повлияло и на пазара на труда.

Икономически специалисти желаят държавното управление да облекчи имиграционните си правила, защото компаниите се борят да намерят служащи. И за разлика от множеството страни от Г-7, равнището на претовареност във Англия към момента не се е възстановило до равнището си отпреди пандемията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР