Великобритания и светът се прощават с кралица Елизабет Втора. Днес

...
Великобритания и светът се прощават с кралица Елизабет Втора. Днес
Коментари Харесай

Последно сбогом: Светът се прощава с кралица Елизабет Втора

Великобритания и светът се простят с кралица Елизабет Втора. Днес е погребението на най-дълго управлявалия британски монарх. Кралицата почина на 8 септември след 70 години на трона.

Траурната гала ще се състои в Уестминстърското абатство .

На нея ще присъстват високопоставени водачи и политици от целия свят, както и българският президент Румен Радев.

От абатството тленните остатъци на кралицата ще бъдат откарани в замъка Уиндзор ,

където след гала в стеснен кръг ковчегът ѝ ще бъде подложен до този на брачна половинка ѝ, принц Филип.



Кметът на Лондон Садик Хан сподели, че днешната траурна гала съставлява

невиждано предизвикателство за сигурността ,

защото стотици хиляди поданици и посетители на града ще изпълнят централните му елементи, а описът с публични лица включва 500 души, измежду които

императори, крале, кралици, президенти, министър председатели и други водачи от целия свят.

" От десетилетия не е имало сходно скупчване на толкоз доста международни водачи на едно място ", съобщи Хан. 

Днес английската столица ще бъде охранявана от над 10 000 служители на реда .

Стотици доброволци от въоръжените сили ще извършват организационни функционалности по маршрута на погребалното шествие. Това обаче е единствено най-видимата част от интервенцията по сигурността, която се управлява от високотехнологичен център, ситуиран покрай моста " Ламбет " в региона на Народното събрание. 

По покривите ще бъдат ситуирани полицейски наблюдаващи, по улиците ще се движат чиновници на реда с полицейски кучета, река Темза ще бъде охранявана от военнослужещи от флота, ще има и конна полиция. 



В останалата си част обаче Обединеното кралство през днешния ден работи на занимателен каданс.

Денят дава обещание да е исторически, с изключителната гала за погребението на кралицата. Обществените услуги, огромните магазини и доста търговци на дребно ще останат затворени през днешния ден, който е неработен в страната, осведоми телевизия BFMTV, представена от Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица новият крал Чарлз ІІІ персонално постанови днешният ден да бъде неработен ,

само че последната дума ще имат работодателите, отбелязва Sky News. Много магазини и заведения за хранене обаче към този момент оповестиха, че няма да бъдат отворени през днешния ден. Сред тях са известни марки като Sainsbury's, Argos, Aldi, Lidl, Tesco и M&S.

Прочутият първокласен магазин Harrod's също няма да посреща клиенти, както и множеството търговски центрове във Англия .

Други марки, които не са английски, измежду които испанската Zara, френската L'Occitane или шведската IKEA, също ще спазят деня за респект към кралицата. Учебните заведения също остават затворени.

Нарушен въздушен трафик

Миналата сряда по време на тържествената върволица към Уестминстър Хол имаше закъснения и анулация на полети. За днешния понеделник лондонското летище " Хийтроу " разгласи, че 15 % от трафика му ще бъде нарушен, което прави над 150 полета, по време на двете минути безмълвие след погребалната гала, по време на траурното шествие и по-късно, по време на частната гала в параклиса " Сейнт Джордж " в замъка Уиндзор.

" От почитание (към церемониите) полетите до и от " Хийтроу " ще бъдат изменени ,

с цел да се избегне безпокойството от шума на избрани места и в избрани часове в понеделник ", се споделя в прессъобщение на летището.

Лондонската фондова борса също ще отдаде респект към кралското заравяне и няма да работи през днешния ден. От друга страна, както показва в. " Ле-з-еко ", Лондонската борса за метали ще остане отворена - решение, което провокира гнева на брокерите.



Държавното заравяне на кралица Елизабет Втора ще бъде " удивителна примес от грандиозна гала

и някои доста дълбоки, само че доста елементарни думи ", довери индивидът, който ще води церемонията, представен от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Главният духовник на Уестминстърското абатство доктор Дейвид Хойл сподели, че даже за него това ще бъде събитие " от мащаб, който не е нещо постоянно срещан ".

Хойл сподели, че държавното заравяне е нещо " в действителност значимо " и по тази причина би трябвало да бъде образно ефектно и грандиозно .

Целта " частично е да си напомним значимостта на (Елизабет Втора), нейното място в историята, (важната ѝ роля) за (Великобритания) и Общността на нациите ", уточни той.

В същото време основният духовник на Уестминстърското абатство означи ,

че " това е заравяне. Има скърбящо семейство. Личната тъга в основата на това в действителност е значима.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР