Велико Търново. За втора поредна година Никополис ад Иструм се

...
Велико Търново. За втора поредна година Никополис ад Иструм се
Коментари Харесай

Велико Търново: За втора поредна година Никополис ад Иструм се превръща в жив римски град в рамките на Фестивала „Нике – играта и победата“

Велико Търново. За втора поредна година Никополис пъкъл Иструм се трансформира в жив римски град в границите на Фестивала „ Нике – играта и успеха “, оповестиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Още с влизането през Северната градска врата участници и посетители на фестивала ще се потопят в атмосферата на античната ера. Една от основните улици на града ще бъде превърната в Улица на занаятите и търговията. Плодове, зеленчуци, сувенири в жанр с епохата ще радват окото със своята разноцветност, прохлада и достоверност. Това е една от най-добре непокътнатите в България римски улици. По огромните каменни плочи тук и през древността са прекосявала каруците, които доставят многочислените сергии и магазини със стоките, нужни за ежедневния живот на жителите на Никополис.
Форумът (площадът) на града ще се трансформира още веднъж в център на административния и набожен живот. Организаторите на фестивала са планували представянето на ритуали, свързани с посрещането на императорските служители, с честването на култа към висшото римско провидение Юпитер, провеждането на римски развой и мн. други
Две значими събития от живота на града през вековете ще бъдат показани от групите за възстановки от Румъния, Унгария, Македония, София, Свищов, Ямбол, Пловдив и други Едното е обвързвано с нападенията на костобоките към 170 година и огромните вреди, което това племе нанася на градове, селища и замъци в цяла днешна Северна България, включително и на Никополис. Битката сред варварите и римляните е една от атракциите на фестивала. След нея са два от най-важните ритуали в римската войска – освещаването на знамената и полагане на клетвата от легионерите.
Второто значимо историческо събитие, което ще бъде показано от участниците, е наличието на готите в и към Никополис. В тези земи те, под водачеството на своя свещеник Вулфила, живеят повече от два века. Тук е основана готската писменост и е преведена Библията на готски език – това е най-старият писмен документ на немски език. Най-старият непокътнат образец на тази библия е „ Codex Argenteus “ (Сребърната библия) от началото на VI век, направен в двора на готския държател Теодорих Велики в Равена, Италия и съхраняван през днешния ден в Швеция в Университетската библиотека в град Упсала.
Посетителите ще имат опция да вземат участие в състезанието за римска мода, като умело жури ще присъди награди за най-хубав мъжки, дамски и детски костюм. Игри с публиката, пукотевица с лък, дегустация на римска кухня и още доста други занимания са планувани в програмата, която стартира в 10 часа и ще продължи повече от осем часа.
Наред с атракциите и заниманията, уредниците ще показват постерна галерия с планове на архитекти с хрумвания за възстановка и социализация на Никополис пъкъл Иструм. Включени са и няколко табла с монументи от намиращия се на територията на Никополис пъкъл Иструм, при днешния град Павликени, Античен керамичен център, както и от римския лагер на I Италийски легион Нове край Свищов.
За всички посетители на фестивала входът е безвъзмезден и това е една опция с изключение на занимателната част, всеки клиент да се запознае с историята на изследванията и най-представителните архитектурни монументи. Няма различен римски град в България, който да е непокътнат по този начин добре като Никополис и достоверното, истинското и същинското да са съхранени през годините и опазени от бутафорни модерни намеси. Това е и огромната горделивост на три генерации археолози, архитекти и реставратори, вложили висок професионализъм и душа в разкриването, опазването и съхраняването на това скъпо завещание от римската ера.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР