Велико Търново. Реализирането и завършването на вече стартирали инфраструктурни проекти

...
Велико Търново. Реализирането и завършването на вече стартирали инфраструктурни проекти
Коментари Харесай

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Без държавата не може да има завършване на инфраструктурните проекти

Велико Търново. Реализирането и завършването на към този момент стартирали инфраструктурни планове на общините се оказва съществено бюджетно предизвикателство пред тях поради следствията от пандемията от COVID-19. Сериозното повишаване на строителните материали постанова локалните управляващи да дофинансират плановете, без значение дали се осъществят с европейски средства, личен запас или различен източник на финансиране. Държавата би трябвало да обърне внимание на този проблем и да подкрепи общините най-малко отчасти, с цел да могат вложенията да бъдат осъществени. Това съобщи кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините Даниел Панов по време на Годишната среща на локалните управляващи. Големият спорен конгрес, проведен от НСОРБ в Албена, събира над 300 представители на общини и общински препоръки, оповестяват от пресцентъра на Община Велико Търново .

Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да влезе по-бързо в действие, безапелационен бе Панов. По думите му, забавянето му въздейства отрицателно на цялата стопанска система. Той напомни, че представителите на НСОРБ са взели участие извънредно интензивно в правенето на проекта и още веднъж акцентира мнението на локалните управляващи за Националната стратегия за енергийна успеваемост – да продължи от тепата, в който бе спряна, а не да се постанова 20% самоучастие на жителите. По предложение на НСОРБ бе очакван и механизъм, в който притежателите на еднофамилни къщи и здания – монументи на културата частна благосъстоятелност също да имат достъп до ограниченията за енергийна успеваемост. Разумна политика, също планувана в първия вид на Плана за възобновяване, е финансиране за ВиК-мрежи и за енергоспестяващо осветяване.
Друга от обсъжданите тематики е за финансовата децентрализация, посредством която да се даде късмет общините да получават до два % от средствата от подоходното облагане и след решение на общинските препоръки да ги влагат в инфраструктура. Даниел Панов изясни, че НСОРБ има създадена обективна методика, която обезпечава равнопоставеност на дребните и огромните общини. Диалогът по тематиката, воден за последно с Кирил Ананиев като финансов министър, би трябвало да продължи, счита ръководителят на НСОРБ. Активната позиция по въпросите за финансова децентрализация има и ръководителят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов.

Нарочен стопански конгрес бе отдаден на новите вероятности пред партньорството сред държавните институции, локалната власт и бизнеса. Нужни са нови модели на мислене и другарство както в процеса на икономическото възобновяване, по този начин и за реализиране на районна автономия и стабилно развиване, уточни Даниел Панов. Баланс сред вложенията в стопански зони и поддръжка за дребния и междинния бизнес също е нужен, сплотиха се още участниците в срещата.
Годишната среща на локалните управляващи е образец по какъв начин огромни събития могат да бъдат проведени без проблем, макар пандемичната конюнктура и при съблюдаване на противоепидемичните правила.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР