Велико Търново. Осигурени са близо 8.7 милиона лева за модернизация

...
Велико Търново. Осигурени са близо 8.7 милиона лева за модернизация
Коментари Харесай

Велико Търново: Осигурени са 8.7 милиона лева за модернизация на три училища и три детски градини в града

Велико Търново. Осигурени са близо 8.7 милиона лв. за рационализация на три учебни заведения и три детски градини във Велико Търново. Новината оповестиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и заместник-министърът на районното развиване Деница Николова, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Одобреният план ще бъде финансиран по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020.
Инвестиционното желание на Община Велико Търново планува използване на цялостен пакет от ограничения за енергийна успеваемост в детските градини „ Ален Мак ”, „ Рада Войвода ” и „ Пролет ”, както и в СУ „ Владимир Комаров ”, СУ „ Георги С. Раковски ”, „ Спортно учебно заведение Велико Търново ”. Подобренията в материалната база ще обзет както постройките, по този начин също дворовете и оборудванията в тях, допустимо е и съоръжение на кабинети и класни стаи посредством използване на така наречен „ меки “ ограничения.
Заместник-министър Деница Николова разгласи, че в допълнение обезпечените по стратегия „ Региони в напредък “ средства за рационализация на просветителната инфраструктура са общо 213 милиона лв.. С тях ще бъдат финансирани планове на 22 български общини, измежду които е и този за трите учебни заведения и трите детски градини в старопрестолния град. Срокът за оповестяване на процедурите и за последващата реализация на строителните работи е тригодишен и стартира да тече от подписването на договорите с Управляващия орган на европейската стратегия.
„ Удовлетворен съм, че въпросът за спомагателните средства, нужни за рационализация на просветителната инфраструктура в 22 общини, откри решение. Общите старания на НСОРБ, Министерството на районното развиване и благоустройството, Комитета за наблюдаване на Оперативна програма „ Региони в напредък “ и представителите на Европейската комисия доведоха до добър резултат “, разяснява Даниел Панов, който е и ръководител на сдружението на общините. По думите му след реализацията на плановете 70% от общинските учебни заведения, детски градини и ясли ще са осъвременени.
Даниел Панов уточни и други финансови механизми, по които Общината притегля финансиране за възстановяване на просветителната инфраструктура. Пример за това са идните поправки в ПМГ „ Васил Друмев “, ОУ „ Св. Патриарх Евтимий “, СУ „ Емилиян Станев “, ОУ „ Петко Р. Славейков “ и ОУ „ Неофит Рилски “ (Килифарево). Финансирането е обезпечено посредством Националния поверителен екофонд.
Добрите вести зарадваха шефовете на всички учебни заведения във Велико Търново и на територията на общината, които почетоха обичайна среща с кмета Даниел Панов преди началото на образователната година. Ръководителите на образователните заведения бяха единомислещи, че с просветителната политика великотърновската община дава образец за сполучливи модели на съдействие сред локалната власт и учебните заведения. Даниел Панов пожела на всички сполучлива образователна година и доста мотиви за горделивост.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР