Велико Търново. IX издание на Националния събор на овцевъдите ще

...
Велико Търново. IX издание на Националния събор на овцевъдите ще
Коментари Харесай

Четири дни поминък, традиции и фолклор обещава IX издание на Националния събор на овцевъдите

Велико Търново. IX издание на Националния събор на овцевъдите ще се организира край Петропавловския манастир в дните от 6 до 9 май. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Велико Търново уредниците от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), като припомниха, че проявата „ се завръща “ след едногодишно спиране поради пандемията от COVID-19. Те допълниха, че и този път съборът ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска национална просвета, обичаи и фолклор. Най-мащабният животновъден конгрес у нас ще събере на едно място експерти в сектора от цялата страна, фенове на националния обичай и творчество, фенове на старовремските кулинарни обичаи и на здравословните фермерски храни.

В четирите дни по Гергьовден край Петропавловския манастир ще има изложби на чистопородни оввце и кози, селскостопанска техника, съоръжение, фуражи, профилирани лекарства и литература. Ще бъдат показани разнообразни типове кучета и коне и забавни демонстрации. Фермери ще мерят сили в надпреварите по доене и ръчна стрижба на овце, най- тежък коч, машинен млеконадой от кози, изтегляне на товари от коне-тежковози и други Под мотото „ Българските храни от български първични материали “ край Петропавловския манастир ще се организира най-мащабното у нас ревю на фермерски артикули от овче и козе мляко и месо.

На събора ще има био храни, кулинарни зони, обичайни занаяти, национални веселби, нестинари и хоротеки.
Многото занимания и атракциите за цялото семейство ще предложи етно възстановката „ ЧифликЪт “. Тук ще са интерактивните музейни експозиции, отдадени на овцевъдството, в които ще „ оживее “ поминъка и бита на старите български пастири, Гергьовденските обичаи и традиции. В зоната ще бъдат показани обичайните къщни занаяти и ще може да се види по какъв начин е изглеждал българския селскостопанския двор преди повече от 100 години. В етно зоната ще има открити уроци по гайда, дудук, национални танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри. Фолклор от цяла България ще бъде показан на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “.

За запалените по националните танци четири дни ще има огромно „ Гергьоовско надиграване “, в което ще могат да се включат обединения от страната, учещи български национални хора. Най-малките гости ще могат да се забавляват в Детската творителница с разнообразни арт работилници и пленери.

Националният събор на овцевъдите в България се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и поддръжката на Общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Повече за проявата можете да откриете на адрес:.

Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР