Велико Търново. Името на д-р Петър Аладжов да носи Старопрестолната

...
Велико Търново. Името на д-р Петър Аладжов да носи Старопрестолната
Коментари Харесай

Името на д-р Петър Аладжов ще носи Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търно

Велико Търново. Името на доктор Петър Аладжов да носи Старопрестолната професионална гимназия по стопанска система в остарялата столица реши педагогическия съвет на учебното заведение. Предложението беше импортирано преди към месец от президента на Ротари клуб – Велико Търново Венелин Иванов, оповестяват от организацията. На директорката на гимназията Виолета Йосифова беше връчено в писмен тип основанието за самодейност, както и подписка от знакови персони и видни общественици от регионалния център, които я поддържат.
В съвещанието на съвета, което се организира смесено – онлайн и присъствено, се включи и видният историк и държавник проф. Пламен Павлов. Той напомни някои от главните заслуги на великотърновеца Петър Аладжов - ослепителен банкер и финансист, началник на интернационална търговски компания, висш комисар на Комисариата на военновременното стопанство, донор и благодеятел, почетен жител на Велико Търново. Д-р Аладжов е образец за възрожденски жар в делата си и в това време за модерност и напредничава мисъл, акцентира проф. Павлов.
Венелин Иванов напомни, че доктор Петър Аладжов е ученик на един от първите випуски на гимназията. Неговият работохолизъм и нововъведение го издигат шеметно в кариерата му на банкер и икономист на интернационално равнище. През 1938 година доктор Петър Аладжов става и един от създателите на Ротари клуб – Велико Търново, който е един от първите в страната. Освен това като висш комисар на военновременното стопанство по време на Втората международна война, през 1943 година Петър Аладжов е индивидът, с помощта на който в България няма нито един случай на гладна гибел. Той е един от великодушните донори във Велико Търново, а щерка му Теофанафон Заксенот години провежда филантропични акции в помощ на България и района. През 2002 година на доктор Аладжов е присъдено званието „ Почетен жител на Велико Търново ”.
В подписката, подкрепяща концепцията на ротарианците, се включиха кметът Даниел Панов, ръководителят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, изтъкнати преподаватели от ВТУ, шефовете на водещи културни институции, икономисти, лекари, адвокати, предприемачи, архитекти, финансисти и други.
Предстои предлагането да бъде импортирано в Министерството на образованието и след прекосяване на административните процедури, гимназията публично да бъде именувана на доктор Аладжов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР