Великденският пост вече започна и е време за въздържание от

...
Великденският пост вече започна и е време за въздържание от
Коментари Харесай

Какво да ядем по време на пости

Великденският пост към този момент стартира и е време за самоограничение от греховни мисли и държание, а също и от избран тип храна.

Постът обаче не би трябвало да се приема като механично отнемане от избрани храни и питиета, тъй като тогава не би бил по-различен от елементарна диета. Смисълът от постенето е да се реализира естетика сред душата и тялото, посредством лишаване човек да се покае за неприятните си действия, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Според Православната религия по време на пост се изключват всевъзможни храни с скотски генезис. Тоест освен месо, само че и млечни артикули и яйца. В избрани дни се позволява риба, а в други даже олиото е неразрешено. Безгръбначните животни като охлюви, миди, октоподи и скариди се считат за постни и са позволени. По време на пост се не разрешава и потреблението на алкохол, позволено е единствено аленото вино в събота и неделя в умерени количества.

Истинският пост с изключение на с самоограничение от храна от скотски генезис и алкохол е обвързван и с молитва, смирение, възпиране от пристрастености и пороци, премахване на неприятните каузи, сбогуване на обидите, а също и отвод от полови контакти и шумни занимания.

Храните от скотски генезис са значим изтоник на протеини. Белтъчните са нужни за вярното действие на организма, по тази причина не би трябвало да се лишавате от тях по време на пост, а да намерите растителни източници на протеини.

Кои са най-хубавите такива, може да видите в идващите редове:

Соеви артикули – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви късчета, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши. Соевите артикули са освен богати на протеини, само че и са с ниско наличие на въглехидрати спрямо другите растителни източници на белтъчини. Затова и са желани от редица спортисти, придържащи се към вегетариански или вегански режим на хранене.

"Млечни артикули " на растителна основа – във веганските и вегетарианските магазини и заведения за хранене има обилие от сирена и кашкавали от кашу и т.н

Ядки и семена – те са богати на протеини, по тази причина ги включете в менюто си през тези четиресет дни. С най-високо наличие на белтъчини са бадемите и кашуто, като бадемите в действителност са и минимум калоричните ядки.

Те са незаместим източник и на есенциални мастни киселини Омега 3 и Омега 6.

Сусамът и лененото семе също съдържат тези потребни за организма полиненаситени мазнини, както и положително количество протеини, по тази причина идващия път, когато се чудите какво да закусите, си намажете филийка пълносъзрнет самун със естествен сусамов тахан.

Бобови култури – по-специално черен фасул, леща, боб и фъстъци са добър източник на разнородни витамини и микроелементи и растителни протеини, мудни въглехидрати, т.е. ще ви държат сити по-дълго време.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР