„Великденските празници са притеснителни, като връщането на роднини от Западна

...
„Великденските празници са притеснителни, като връщането на роднини от Западна
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: След Великден може да има повишаване на случаите на коронавирус

„ Великденските празници са притеснителни, като връщането на родственици от Западна Европа би донесло нови разновидности на ковид. След Великден може да има повишение на случаите на ковид “. Това съобщи пред Българска национална телевизия епидемиологът от МУ – Пловдив доктор Христиана Бацелова.

Тя изрази терзание от обстоятелството, че у нас целесъобразните ограничения изрично не се съблюдават. „ Като виждам по какъв начин не се съблюдава носенето на маските, не съм изключително огромен оптимист “, разяснява специалистката.

Тя е безапелационна, че отдръпването на епидемията не би трябвало да ни успокоява, тъй като новите разновидности на вируса към този момент циркулират в Европа.

„ COVID-19 продължава да е измежду нас. Знаем, че има и нов субвариант, рекомбинантен - сред субварианти на омикрон, който е към 10% по-заразен от омикрон, тъй че не можем да се успокояваме, че нещата са завършили “, сподели доктор Бацелова.

Епидемиологът разясни, че към този момент няма данни за случаи на новия вид на омикрон у нас, няма и данни хората да го прекарват по-тежко. Тя обаче обърна внимание, че в другите страни нещата се случват доста по друго и това е годно изключително за тези, в които имунизационното покритие е огромно.

„ За страдание отпаднаха и PCR-ите на общопрактикуващите лекари. Това може да е измежду аргументите да не са регистрирани новите случаи “, разяснява тя.

По думите й новият вид към този момент е във Англия и Италия и въпреки у нас да няма данни да го има, то вероятността той да е тук е огромна.

Д-р Бацелова съобщи, че хората не прекарват новият вид по-трудно, само че данните идват от страни с висок обсег и на бустерните дози, тъй че там нещата се случват по-различно и от преди имунизацията. „ Там няма напън и върху интензивните отделения “, сподели експертът.

„ В България пиковете идват малко по-късно. Тук са малко имунизираните, което е причина за тежко преболедуване. Голяма е разлика сред преболедуването на имунизирани и неимунизирани “, означи тя

Д-р Бацелова разяснява и тематиката за имунизациите и новите медикаменти против ковид.

„ Работи се по ваксини, които да са против новите разновидности, работи се за комбинирана ваксина за грип и COVID-19 “, акцентира тя. По думите й имунизациите и медикаментите са бъдещето за справяне с ковид. „ Има още малко належащо време, с цел да може човек да се пази по-активно “, уточни специалистката.

Тя добави, че имунизациите основават Т-клетъчен имунитет и значително от преболедувалите също имат подобен имунитет, който може да ни защищити от ковид за в бъдеще.

„ Вирусът мутира прекомерно доста и за това ще са ни нужни повече бустерни дози “, добави още епидемиологът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР