Великденските пости са известни като най-строгите за православните християни и

...
Великденските пости са известни като най-строгите за православните християни и
Коментари Харесай

Започват Великденските пости, какво е разрешено да ядем

Великденските пости са известни като най-строгите за православните християни и не всеки съумява да си наложи волята да ги изкара до дъно. Но изгодата от тях е голяма, защото пречистват освен тялото, само че и душата за срещата със Светлото Христово Възкресение.

Великденските пости тази година стартират на 15 март и завършват на 2 май когато е Великден, продължителността им е 7 седмици и са разграничени на два стадия. Първият е Светата Четиридесетница и продължава 40 дни. Той е знак на поста на Спасителя в пустинята, написа flagman.bg.

Вторият стадий на Великденския пост е прочут като Страстната седмица и е с дълготрайност 7 дни и символизира последните дни от земния живот на Спасителя. Празникът Месни Заговезни слага отчасти началото на строгия пост. Той постоянно се пада в неделя. Тази година беше на 7 март. От идващия ден, 8 март, трябваше да се изключи месото от менюто. И през днешния ден, една седмица по-късно, на 14 март, е Сирни заговезни. Това е последният ден, в който се употребяват яйца и млечни артикули.

От на следващия ден (понеделник 15 март) стартира същинският пост. Той допуска изключване от менюто на всички артикули с скотски генезис. Консумира се единствено растителна храна. Разрешена е и растителната лой. Мидите, охлювите, октоподите и други безгръбначни се смятат за постна храна и са позволени за консумация по време на Великденския пост. Дните, в които се пази непоколебим пост, са понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица, както и първите пет дни от седмицата, в която стартира Великденският пост. Консумацията на вино е позволена в умерени количества единствено в събота и неделя. Тя е неразрешена през първата седмица от поста и през Страстната седмица. Най-строг е постът на Разпети петък, когато не се яде и не се употребява безусловно нищо.

Това са храните, позволени по време на пост:

- безусловно всички плодове и зеленчуци - включете ги в менюто си съгласно вашите вкусови желания

- вегански млечни артикули - в магазините за био и профилирани храни може да откриете многообразие от сирене от соя, разнообразни растителни млека и други

- артикули от соя - може да включите даже соеви салами

- самун - всевъзможни типове без тези, които са със наличие на яйца и мляко (следете деликатно съставките, разказани на етикета)

- макаронени произведения - без наличие на скотски артикули

- сладки тестени произведения, които не съдържат мляко и яйца

- фасул, ориз, грах, леща, жито, нахут

- всевъзможни ядки

- риба - само в позволените дни

Не забравяйте, че по време на поста се прави филтриране на тялото и стартира изхвърляне на токсините. За да се улеснят тези процеси е належащо да приемате доста вода. Увеличете нейната консумация до 2-3 литра на ден. Важно е след привършване на поста последователно да се захраните и да не бързате с въвеждането на скотски артикули.

Великденският пост съответствува с интервал, в който тялото изпитва изострен дефицит на значими витамини и минерали. Затова е належащо да си ги набавяте в оптимални количества посредством храната. Заложете на бобови и житни храни, които са източник на витамин В1. Неговият недостиг води до намаляване на нервната система.

Набавяйте си постоянно желязо посредством потреблението на спанак, гъби, сушени плодове. Заложете на прясно изцедени сокове, които усъвършенстват перисталтиката и доставят на тялото ни нужните витамини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР