Векове наред в западната църковна традиция тъжните и поучителни събития,

...
Векове наред в западната църковна традиция тъжните и поучителни събития,
Коментари Харесай

По Via Dolorosa: "Пасион по Свети Лука" от Кшищоф Пендерецки

Векове наред в западната църковна традиция тъжните и поучителни събития, станали през Страстната седмица се показват в так.нар. Пасион. Жанрът, минал дълга еволюция от 4 век до през днешния ден, по времето на Барока се оформя като огромно ораториално произведение с присъединяване на солисти, хор, оркестър и орган. С разказите на евангелистите – свидетелства за огромната жертва, която Иисус Христос прави за падналото човечество, с цел да изкупи неговите грехове – вярващите съпреживяват мъченическия път на Сина Божи към Голгота. Тайната вечеря, измяната на Юда, молитвата на Иисус в Гетсиманската градина, съдът, поруганието, страданията и кръстната гибел на Христос.

Със съдействието на Еврорадио  на Велика сряда, 20 април 2022 година, от 19.30 часа ще излъчим с скъп исторически документален запис " Пасион по Свети Лука " от Кшищоф Пендерецки. Петдесет години след международната премиера на творбата (тя е на 30 март 1966 година в катедралата " Св. Павел " в Мюнстер под диригентството на Хенрик Чиж), самият композитор дирижира осъществяването на Пасиона на Великденския фестивал " Лудвиг ван Бетовен " във Варшава (на 25 март 2016 г.). Изпълнителите са: Варшавски филхармоничен хор и оркестър, Филхармоничен хор " Карол Шимановски " – Краков, Хор на Варшавските момчета и солистите – Йоханна Русанен (сопран), Дейвид Першал (баритон), Николай Диденко (бас), Кшищов Гощила (рецитатор).

Полският композитор, икона и класик на музикалния авангард има мощно користолюбие към сакралната тематика. " Не съм късал връзката си с Бога с помощта на музиката " – споделя Пендерецки – " И това не е някаква младежка религия. Често се боря с Господ Бог. Имал съм моменти на съмнения в моя предълъг живот, случвало се е да се откъсна, само че в никакъв случай изцяло. И нещо доста значимо - тази моя сакрална музика привличаше и невярващи хора. Защото самата музика е опит за доближаване до Бога посредством нереалното. Подобно на математиката музиката е нещо безусловно, порядъкът, който съществува в нея и в който аз доста имам вяра, поддържа убеждението, че съществуват известни правила, от които не можем да избягаме. Същото вероятно е в моята музика, която се пробва да изрази Абсолюта. Старая се да предавам единствено истината. Може би най-голямата неточност на актуалните актьори е, че не споделят истината, а се стараят да вървят по течението, опасяват се да бъдат подложени на критика, желаят единствено да бъдат хвалени. Тяхното изкуство не е почтено, също както политическия ни живот, на който му липсва принципност и почтеност. Истината е най-важна, без нея няма бъдеще. "

" Passio et mors Domini nostri Jesu Christi secundum Lucam " ( " Страстите и гибелта на нашия Господ Исус Христос съгласно Свети Лука " ) Пендерецки основава по поръчка, във връзка 700-годишнина от построяването на катедралата в Мюнстер. Премиерата е след цялостната реституция на този монумент на духовността и културата, опустошен по време на Втората международна война. И по едно и също време с това я посвещава на хилядолетието от покръстването на Полша от княз Мешко през 996 година Това е първата модерна църковна творба, написана по времето на ръководството на тоталитарния режим в страната. И полската аудитория още при първото ѝ осъществяване във Варшава (месец след международната премиера) добре схваща и поддържа политическото значение на Пасиона, израз и на духовно непокорство на ръководещата идеология.

" Пасион по Свети Лука " Пендерецки построява с езика на своето време – той е атонален, употребява и сериална техника, микрополифония, тонови клъстери, звукови резултати и други Заедно с това майсторски съчетава съвремието и традицията. Сянката на Йохан Себастиан Бах вгражда с потреблението на претекста b-a-c-h (от фамилното име на композитора, надлежно тоновете си бемол – ла – до - си), включва и грегориански песнопения, античния химн " Святи Боже ". Особено въздействаща е цялата идея на творбата – историята, изживяна през очите на жертвата, Иисус Христос и общността. Олицетворена посредством хорът и солистите, тя е освен тълпата, която клати сред " Осанна " и " Разпни го ", а и свят, който вика към Бога за амнистия и възмездие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР