Веганството отдавна прерасна в нещо повече от начин на живот.

...
Веганството отдавна прерасна в нещо повече от начин на живот.
Коментари Харесай

Превърна ли се веганството в мода

Веганството от дълго време прерасна в освен това от метод на живот. Благодарение на редица известни персона, придвижването „ веганизъм “, което преди две десетилетия бе надалеч от вегетарианството, през днешния ден се трансформира в мода.

Мнозина считат, че феноменът на вегетарианството е небивалица на актуалния свят. Това обаче напълно не е по този начин. Вегетарианци е имало постоянно – още преди съществуването на Древна Гърция, та чак до през днешния ден. В Индия предшествениците на придвижването индуизъм са отказали месото още през 8-ми век преди Христа. Културата на веганите обаче в действителност се появява в относително скорошното минало.

Общността на веганите (The Vegan Society), е учредена от йоркширкския преподавател Доналд Уотсън през 1944 година Думата „ веган ” произлиза от „ вегетарианец ”. Разликите сред двете обаче са много значими.

Вегетарианците от много време отхвърлят потреблението на месо и риба, като някои се лимитират единствено от първото. Веганството има доста по-радикални и крайни правила. Неговите почитатели отхвърлят всичко с скотски генезис като яйца, мляко, даже мед. Те отхвърлят и всички генномодифицирани артикули, дело на човешката интервенция.

Докато вегетарианството за някои е просто диета, веганите считат своя метод на живот за самобитна философия. В техния манифест се разяснява, че те следват метод на живот, при който употреба на животните за приемане на храна, облекла и други цели се лимитира до най-малко.

 Веганство

Както се допуска, като се изключи че не употребяват нищо, обвързвано с животните, веганите не носят даже материи, свързани с тях, като коприна да вземем за пример. Не употребяват козметика, тествана върху животни и много стачкуват против зоопарковете и цирковете, в които се експлоатират животни.

Освен всичко това, веганите стачкуват и против селското стопанство. Според тях това е едно безумно разхищаване на запаси от природата, което води до замърсяване на околната среда.

Много звезди пропагандират веганството като най-хубавата опция за човешко отношение с животните. Сред тях са Памела Андерсън, Натали Портман и Моби. Клинт Истууд също е измежду дейните бранители на правата на животните.

Лени Кравиц пък е разгласен за най-секси веган в света. Алиша Силвърстоун води тази ранглиста за дамите. Пол Маккартни, както и всичките му дами и деца от години са почитатели на вегетарианството.

Последователите на веганството са уверени, че рано или късно човечеството ще премине на растителна храна. Изследвания демонстрират, че в случай че един човек стане веган, то изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата понижава с 1.5 кг годишно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР