Веган е човек, чиято диета се основава изцяло на растения.

...
Веган е човек, чиято диета се основава изцяло на растения.
Коментари Харесай

Основите на веганството

Веган е човек, чиято диета се основава напълно на растения. Веганската диета изключва всички скотски артикули, като млечни артикули, яйца, говеждо, птиче месо, риба, желатин и мед.

Веганите се радват на разнородни храни, в това число зеленчуци, плодове, ядки, семена, пълнозърнести храни и доста храни, приготвени от растения. Основните артикули на веганската диета са на 100% растителна основа, макар че някои вегани употребяват мед.

История на Веганството

Терминът веган (свиване на думата " вегетарианец " ) е фиктивен през 1940 година от Доналд Уотсън, който също е създател на английското веганско общество. Веганизмът е повишен доста с увеличението на разбирането за човешкото хранене и изгодите от консумирането на богата на растения диета.

Много известни книги и филми също спомогнаха за повишение на осведомеността за веганството, като да вземем за пример проучването в Китай (T. Colin Campbell) и Food Inc., които разискват общоприетата американска диета и изгодите от диета за растителна основа. В момента някъде сред 1% и 3% от популацията се смята за веган.

Няколко аргументи, поради които да станете веган

 Веганство

Хората стават вегани по разнообразни аргументи, в това число етично, екологично и персонално здраве. Етичните вегани уголемяват правилата си отвън чинията си и също по този начин се въздържат от потребление на животни в други аспекти на техния метод на живот, като да вземем за пример с облекла, козметика и медикаменти.

Етичните вегани също заобикалят кожа, коприна, вълна, пчелен восък и доста други скотски артикули, защото преглеждат използването на животни за забавление или консумация като ненужна и жестока.

Екологичните вегани считат, че фабричното земеделие, актуалният общоприет способ за произвеждане на месо, яйца и млечни артикули предизвиква необратимо заличаване на околната среда, а растителната диета е по-устойчив избор за здравето и благоденствието на Земята.

Ползи за здравето от веганството

Балансираната веганска диета може да предложи доста защитни изгоди за здравето против постоянно срещаните болести като сърдечни болести и се смята за подобаваща диета за всички стадии на живота, когато се възнамерява по подобаващ метод.

 Витамин B12 Снимка: 1

Много диетолози и специалисти по храненето предлагат да се добави веганската диета с витамин В12 или обогатени храни, като да вземем за пример подсилено зърнено и соево мляко, с цел да се получат съответни количества от този витамин, който главно идва от скотски артикули.

Правилно плануваната веганска диета може да има доста изгоди за здравето и е добър метод да изпробвате нови храни. Има разнообразни браншове на веганството, в това число суровото веганство и макробиотичното веганство.

Веганските диети са с по-високо наличие на фибри, доста витамини и минерали, а калориите са по-ниски от общоприетата диета. Нарастващата известност на веганството го прави по-лесно отвсякога да се следва и съблюдава.

С безчет запаси и вегански заместващи храни, които към този момент са разполагаем, може да приготвяте вкусни и изцяло пълноценни:

- веган десерти;

- веган мъфини;

- веган сладки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР