Веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп, българското външно

...
Веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп, българското външно
Коментари Харесай

Как хората в Ерусалим приемат изказването на Доналд Тръмп?

Веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп, българското външно министерство има безапелационна позиция.

Статутът на Ерусалим като заветен град на трите монотеистични религии следва да бъде контрактуван посредством израелско-палестински договаряния за мир, които да доведат до съглашение за окончателния статут на палестинските територии.

Извън високия дипломатически звук остава позицията на хората, които живеят там, и които гледат на огромните решение с паника и молитва за мир.

Свещен и за юдеи, християни, и мюсюлмани. Арена на борби, център за молебствия. Център и на Близкоизточния въпрос от 1948 година до последните дни, когато Тръмп разгласи, че ще реалокира посолството на Съединени американски щати в Ерусалим.

--> След това какво, питат се хората, които живеят там. Като Махмуд Абуеид – палестинец, чийто жанр живее над столетие в Ерусалим.Махмуд е женен за българка. Има магазин за антики наоколо до Божи гроб и доста другари – и евреи, и християни, и един въпрос.

„ Аз като ерусалимец по какъв начин се чувствам… Никой не може да каже, аз владея този град за мой и единствено за мой. Няма друго място като това в целия свят. Аз съм ерусалимец, разбирате ли, просто за мен това е нещо доста специално…..Аз виждам в този град знак на мир... Това е първият вселенски град в целия свят”, споделя Махмуд.

Алма Бенарой е еврейка. Работи като стоматолог на 60 километра от Махмуд в Тел Авив. Тя също има своите терзания:

„ Бих желала да кажа, че има много отзиви и най-различни сред хората в Израел – от опасения до суперлативи и до еуфория, за каквато аз считам, че няма въобще място. Тръмп не сподели нищо ново. Ерусалим е приет за столица на Израел от Съединени американски щати още през 1995 година. Това изказване беше ненавреме и не на място и ние всички се притесняваме, че такова изказване на Белия дом ще способства само и единствено за повишаване на напрежението в района, както в Палестинската автономност, по този начин и в страните, които са към нас”.

И Алма, и Махмуд имат вяра, че израело-палестинският спор би трябвало да бъде решен с разговор – кротичък.

На фона на динамичните връзки, закани и към този момент зреещи спорове и очевидни митинги, към момента няма съответна информация за това дали сънародниците ни, решили да бъдат на Коледа и Нова година в светите земи, анулират резрвациите.

От туристическия отрасъл обаче предизвестяват, че сходни пътувания при военно състояние и всеобщи вълнения се анулират, а при вероятно тръгване застраховките не важат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР