Политическите партии в Гърция полагат усилия да поддържат интензивността на

...
Политическите партии в Гърция полагат усилия да поддържат интензивността на
Коментари Харесай

В седмицата на изборите за ЕП политическите партии в Гърция изострят противопоставянето си в условията на спадаща мобилизация на електората

Политическите партии в Гърция поставят старания да поддържат интензивността на акциите си за идните в неделя избори за Европейски парламент, само че социологическите изследвания сочат, че вероятността за по-ниска изборна интензивност спрямо миналогодишните парламентарни избори е действителна.
 
Това демонстрира и изследване, извършено от социологическата организация " Марк " по поръчка на телевизия " Антена " сред 3 и 5 юни, съгласно което 19,5 % от запитаните считат, че евроизборите не са толкоз значими, колкото националните. Този дял е с 4,3 % по-висок спрямо предходното изследване на организацията в края на май.
 
Според анкетата Нова народна власт би получила 33 % от гласовете, колкото е и задачата, която си сложи нейният водач и министър председател на Гърция Кириакос Мицотакис. Лявата СИРИЗА е втора с поддръжка от 16,6 %. Следва лявоцентристкото придвижване ПАСОК с 11,7 %.
 
Националистическото " Гръцко решение " би получило 8,4 % от деклариралите желание да гласоподават и изпреварва Гръцката комунистическа партия (ГКП), която получава поддръжка от 7,8 % от запитаните. Последната партия, която съгласно това изследване би прескочила 3-процентния предел, е лявата евроскептична партия " Курс на свободата " с 4,3 %.
 
Според оценки на " Политико " на основата на последните изследвания Нова народна власт би получила 9 места в Европарламента, СИРИЗА – 4, ПАСОК – 3, ГКП и " Гръцко решение " по 2 и " Курс на свободата " – 1 място. Слабата готовност на електората евентуално кара партиите да оставят за най-после най-острата част от акцията си.
 
През последните дни ръководещите от Нова народна власт насочиха нападки против Стефанос Каселакис, водач на най-голямата опозиционна мощ, лявата СИРИЗА, по отношение на имуществената му декларация, която съгласно тях не е импортирана в период и съдържа доста въпросителни и непълноти.
 
На заключителния протест на СИРИЗА в четвъртък вечер на площад " Синтагма " в Атина Каселакис отвърна на обвиняванията с думите: " Никога не съм очаквал в една европейска страна да е построен подобен механизъм за черна агитация, който се пробва да засегне, да срине, да унищожи политическия конкурент ". Той контраатакува премиера Мицотакис, че е построил политическата си кариера благодарение на фамилните си връзки и го упрекна в недекларирано жилище и офшорни сметки.
 
Каселакис се спря на главните обещания на СИРИЗА като нулева ставка на Данък добавена стойност за главните артикули, до момента в който трае рецесията с повишаването, предел от 5 % на облагата на електроенергийните сдружения, понижаване на акциза на горивата до най-ниските нива в Европейски Съюз, данъчни облекчения за 99 % от жителите и 97 % от компаниите, както и връщане на 13-ата пенсия.
 
Предизборната акция в Гърция ще приключи и евентуално ще доближи кулминационната точка си довечера с протест на ръководещата Нова народна власт, на който ще приказва нейният водач и сегашен министър-председател Кириакос Мицотакис.
 
Вчерашният протест на СИРИЗА обаче беше по-малък в съпоставяне със заключителното събитие на партията преди парламентарните избори предходната година и в случай че се потвърдят прогнозите за по-ниска готовност и на електората на ръководещите, евентуално Нова народна власт също няма да успее да направи толкоз огромно събитие.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР