Ядрена подводница и три военни кораба на Русия ще акостират

...
Ядрена подводница и три военни кораба на Русия ще акостират
Коментари Харесай

След заплахата на Путин към Запада: Куба очаква ядрена подводница и военни кораби на Русия

Ядрена подводница и три военни кораба на Русия ще дебаркират в кубинската столица Хавана през идната седмица, заяви Министерството на революционните въоръжени сили на Куба в четвъртък.
Новината идва на фона на последната опасност на съветския президент Владимир Путин, че Москва може да предприеме " несъразмерен отговор " към западни съдружници на Украйна, като разположи свои далекобойни оръжия на територията на техни прилежащи страни. Заканата му беше провокирана от решението на Съединени американски щати, Германия и други страни да разрешат на Киев да нанася удари със западни оръжия по цели в Русия.
От известието на кубинските управляващи излиза наяве, че в Хавана ще дебаркира нуклеарната подводница " Казан ", която обаче няма да носи нуклеарни оръжия на борда си. Тя ще бъде съпроводена от ракетната фрегата " Адмирал Горшков ", петролен танкер и избавителен влекач. Очаква се те да останат в региона на кубинската столица от 12 до 17 юни. Куба твърди, че наличието им " не съставлява опасност за района ".
Междувременно американски публични представители обявиха, че Вашингтон следи съветски военни кораби и самолети, които се чака да дойдат в Карибския басейн за военно обучение. Те обявиха, че учението ще бъде част от по-широкия съветски отговор на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна.
На този декор президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели в изявление пред Ей Би Си нюз, че американски оръжия няма да бъдат употребявани за нанасяне на удари по Москва или Кремъл. Той приказва пред малкия екран по време на визитата си във Франция, където участва на церемонията по отбелязване на 80-годишнината от десанта в Нормандия.
Байдън беше запитан дали създадени в Съединени американски щати оръжия към този момент са били употребявани против Русия. Президентът не отговори непосредствено, само че посочи, че няма да бъде позволено те да бъдат употребявани за нахлуване против съветската столица.
" Разрешено е те да бъдат употребявани наоколо до границата, когато от другата страна на границата нападат съответни цели в Украйна ", сподели Байдън. " Ние не позволяваме удари на 200 благи във вътрешността в Русия и не позволяваме удари по Москва, по Кремъл. "
По мотив опасността на Путин за разполагане на съветски далекобойни оръжия наоколо до западни съдружници на Украйна американският президент разяснява, че съветският му сътрудник " не е заслужен човек ".
" Ние не приказваме за това да им дадем оръжия, с цел да ударят Москва, да ударят Кремъл, а да ударят тъкмо оттатък границата, откъдето получават забележителен огън от стандартни оръжия, употребявани от руснаците, с цел да отидат в Украйна, с цел да убиват украинци ", добави Джо Байдън.
По време на Студената война разполагането на руски нуклеарни ракети в Куба провокира Кубинската ракетна рецесия от 1962 година В оня миг Вашингтон и Москва се намират най-близо до нуклеарен спор в историята.
Напрежението тогава ескалира с слагането на нуклеарни ракети от страна на Съединени американски щати в Измир, Турция, през 1959 година В отговор Съюз на съветските социалистически републики разполага свои нуклеарни ракети на територията на Куба три години по-късно. В последна сметка американските ракети са изтеглени от Турция, а руските - от Куба. Така светът се разминава с нуклеарна война.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР