Веднага след Петдесетница, която отбелязахме на 20 юни тази година,

...
Веднага след Петдесетница, която отбелязахме на 20 юни тази година,
Коментари Харесай

Започна Русалската седмица, душите на удавниците слизат като...

Веднага след Петдесетница, която отбелязахме на 20 юни тази година, съгласно националното вярване стартира Русалската седмица. Смята се, че тогава душите на умрелите удавници слизат на земята във тип на бели и жълти пеперуди.

Русалската седмица се приема за рисков интервал, защото тогава силата на демоничните същества нараства. За предотвратяване от тяхното въздействие се извършват разнообразни ритуали.

В дните на Русалската седмица на вратата би трябвало да се окачи пелин, а хората да носят в джобовете си орехова шума, тъй като се има вяра, че злото се опасява от тях.

В националното вярване се споделя, че в тези дни на земята се появяват русалки и по тази причина не трябва да се нощува на полето, защото то е тяхна софра.

Жените не трябва да перат или мият в тези дни, тъй като се има вяра, че русалките омагьосват водата.

Не би трябвало да се сяда под сянката на остарели дървета, тъй като и те са омагьосани.

Като най-опасни дни са посочвани Въртоглавият вторник, Русата сряда и Лудият петък. В тези дни не се работи, с цел да не се предизвика злото, което може да пусне градушки над посевите и заболявания сред хората.

В Русалска неделя се набират лековити билки.

След тази седмица се има вяра, че русалките напущат земята, а в случай че всички ритуали са изпълнени, годината ще бъде плодотворна и няма да има тежки заболявания.

В първия ден от седмицата дамите носят на гробовете на своите умряли близки орехова шума. От шумата се носи в църквата, а по-късно се разстила по пода на дома, като се има вяра, че в същата нощ се сънуват умрелите, напомня Ретро.бг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР