"Веднага след като стана ясно какви политически групи и в

...
"Веднага след като стана ясно какви политически групи и в
Коментари Харесай

Грети Стефанова ще открие първото заседание на новия СОС

"Веднага откакто стана ясно какви политически групи и в какъв състав влизат в Столичния общински съвет, започнахме политическите съвещания предвид на сформирането на новия общински съвет. " Това сподели по време на брифинг в Столичната община определеният за общински консултант от ГЕРБ/СДС Малина Едрева.

Тя уточни, че първите политически сили, към които са се обърнали, са тези, които стоят най-близо до тяхната политическа идеология, а точно десните партии. Първата среща е била с "Демократична България ", а идната - с Вътрешна македонска революционна организация. Продължават срещите с Българска социалистическа партия и с представителя на гражданското придвижване "Спаси София " и "Атака ". "Ще търсим поддръжка на база на тематиките, задачите и съответните хрумвания и насоки в работата на общината ", сподели Едрева. С "Демократична България " диалозите са били за електронното ръководство и повишението на прозрачността в работата на общината и общинския съвет, дигитализацията, електронното ръководство, политика за преобразяване на Витоша в един от най-големите паркове в София.

С Вътрешна македонска революционна организация тематиките са сигурност и превоз, със "Спаси София " ще приказват за транспортна инфраструктура и транспортно обслужване.

Николай Стойнев, общински консултант от ГЕРБ разгласи, че групата ще предложи изработването на нов устав за активността на СОС. Конкретните параметри на новия устав ще бъдат избрани от работна група, в която ще бъдат поканени представители на всички политически групи.

Ще бъде преструктурирана комисията по превоз и пътна сигурност, ще бъде основана и комисия, която дава отговор за инфраструктурата и плановете, които се извършват. Предвижда се питанията и отговорите към тях да бъдат оповестени на интернет-страницата на общината, както и проявление на поименното гласоподаване по време на сесиите на СОС.

Първото съвещание в новия Столичен общински съвет ще бъде намерено от Грети Стефанова от "Демократична България ". Тя се оказа най-възрастният общински консултант в СОС. Заседанието е свикано от регионалния шеф на София Николай Пехливанов и ще бъде на 12 ноември.

На идното съвещание новоизбраните общински съветници, районни кметове и кметът на Столичната община ще положат клетва. Тогава ще станат ясни политическите групи в СОС. Ще бъде определен ръководител посредством скрито гласоподаване на два кръга. В интегрална бюлетина в първия кръг се подреждат всички декларирани от политическите групи оферти. Ако никой не е събрал повече от половината гласове на общинските съветници, се организира втори кръг с първите двама, които са се класирали.

След това се прави процедура за избор на зам.-председатели, като всяка политическа група има право да даде свое предложение. Това гласоподаване е очевидно, нужни са 31 гласа - половината от общия брой на общинските съветници. Ако за някое предложение не се съберат толкоз гласове, то политическата група има право да предложи същия или различен претендент и се организира второ гласоподаване.

Малина Едрева към този момент е определена за ръководител на политическата група на ГЕРБ-СДС, за зам.-председател е определен Антон Койчев, който е ръководител на градската организация на Съюз на демократичните сили.

От ГЕРБ оферират за ръководител Елен Герджиков. Предложението е гласувано в четвъртък вечерта. То е подкрепено с цялостен консенсус.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР