Веднага щом забележите пъпка по лицето си, инстинктивно посягате към

...
Веднага щом забележите пъпка по лицето си, инстинктивно посягате към
Коментари Харесай

Къде е триъгълникът на смъртта на лицето

Веднага щом забележите пъпка по лицето си, инстинктивно посягате към нея, с цел да я изстискате. Много е мъчно да устоите на желанието да се отървете от пъпката, като се погледнете в огледалото.

И макар че доста от нас знаят, че не си коства да се допират те, това е изключително рисково да се направи, в случай че се намира в по този начин наречения „ триъгълник на гибелта “.

Къде е триъгълникът на гибелта

Областта по лицето, която свързва носа и ъглите на устата, се смята за изключително уязвима, защото е тясно обвързвана с нашия мозък.

Най -добрият метод да видите триъгълника е да го оформите с пръсти, като свържете върховете на палците и показалците си.

Върхът на триъгълника е вашият нос, а основата му стартира от ъглите на устата ви и се простира до очертанията на горната джука.

Защо тази област се назовава " триъгълник на гибелта "? Факт е, че тук се намира кавернозният синус - огромна вена, която реализира протичането на кръв от мозъка, създавайки връзка сред външната и вътрешната среда.

С други думи, в случай че изстискате пъпка и развиете зараза, в най-лошия случай тя ще се популяризира през кожата през синуса и в мозъка ви, което може да докара до съществени проблеми.
Снимка: shutterstock  Къде е триъгълникът на гибелта на лицето

Защо не би трябвало да пипате пъпките в " триъгълника на гибелта "

Тази област е обвързвана с кръвоносни съдове в региона на черепа, където инфекциите могат бързо да се разпространят и да станат по-сериозни.

Ако кожата вътре в триъгълника е развалена от засегната или изцедена пъпка, бактериите навлизат в тялото.

Една от постоянно срещаните инфекции в тази област е стафилококовата зараза. Тези бактерии бързо навлизат в тялото и предизвикват проблеми, а заради близостта до сериозни области на мозъка, инфекцията може бързо да докара до съществени затруднения.

Директно под носа и устата се намират четирите съществени черепни нерва, които управляват функционалността в и към лицето. В взаимозависимост от това кой нерв е инфектиран, може да настъпи парализа на няколко елементи на лицето, в това число клепачите и устата, двигателните функционалности могат да бъдат нарушени и да се доближи до загуба на зрение.

Също по този начин, вследствие на зараза, може да възникне тромбоза на кавернозния синус. Това разстройство може да докара до формиране на кръвни съсиреци, което усилва риска от инсулт и гибел.

Кожата по лицето, изключително в " триъгълника на гибелта ", е първата линия на отбрана против нахлуването на бактерии. Ако повредите тази преграда, това може да има рискови последствия.

В допълнение, инфекциите в тази област могат да се разпространят от операция, като разраняване на носа, издърпване на космите от носа и други действия, които нарушават кожната преграда.

Друга причина да не докосвате тази област е, че е по-вероятно да останат белези.

Какво да извършите, в случай че забележите пъпка в " триъгълника на гибелта "
Снимка: shutterstock  Къде е триъгълникът на гибелта на лицето


Дерматолозите предлагат да не докосвате и не изстисквате никакви обриви по лицето си. Ако не можете да устоите, има няколко метода да намалите риска.

Преди да извършите каквито и да е операции, измийте добре ръцете си със сапун и вода. Уверете се, че региона под ноктите ви също е чиста, защото там постоянно се натрупват бактерии. Още по-добре е, в случай че изрежете ноктите си, преди да докоснете пъпки.

След това почистете лицето си и нанесете топъл компрес.

Не е належащо да притискате върха на пъпката с ноктите. Вместо това е най-добре леко да натиснете надолу към пъпката с памучен тампон или с върховете на пръстите си.

И най-после, доста е значимо да знаете по кое време да спрете. Ако пъпката не се изцеди, откажете се. След процедурата е значимо кожата да се третира с антибактериално средство, написа уеб сайтът Zdrave.to
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР