„Вечерята ифтар е символ на непреходната култура на толерантност, която

...
„Вечерята ифтар е символ на непреходната култура на толерантност, която
Коментари Харесай

Румен Радев: Хората от различни религии могат да живеят в мир на Балканите

Вечерята ифтар е знак на непреходната просвета на приемливост, която е надълбоко заложена в душевността на нашия народ. Приемам я и за знак на волята на страната ни да работи за повече съгласие, взаимно почитание и политика на протегнатата ръка “. Това съобщи президентът Румен Радев на обичайна вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, оповестиха от прессекретариата на президента.
Домакинството на президента на вечерята ифтар е израз на почитание към религиозния празник и традициите на българските жители с мюсюлманско изповедание.
Специален посетител на тържественото събитие беше председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. „ Знам, че както в София, по този начин и в прелестния център на Сараево един до различен се извисяват католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи. Това е ясно доказателство, че хората от разнообразни религии могат да живеят в мир и съгласие на Балканите “, акцентира в обръщението си държаният глава, съгласно който наличието на Бакир Изетбегович на вечерята ифтар потвърждава, че водачите на Балканите осъзнават надълбоко своята отговорност пред всички жители в нашия район.
Всички ние осъзнаваме нашата отговорност, която имаме пред бъдещите генерации – да им завещаем полезностите и добродетелите, които нашите предци са предали на нас, домовете ни да бъдат отворени за нуждаещите се, сърцата ни към страдащите, а в молитвите и посредством делата си да търсим мир за света, в който живеем, сподели още Румен Радев.
В словото си президентът се обърна към ръководителите на вероизповеданията в България като изрази вяра, че те отговорно ще извършват своите отговорности, с цел да не позволяват непознати на традицията на българските жители правила да намират почва у нас. „ Вярвам, че само с обединени старания можем да посрещнем провокациите на актуалния свят и да не позволим омразата и ненавистта да вземат превес “, съобщи още президентът Радев.
Държавният глава се обърна и към всички присъстващи като ги прикани „ да продължаваме да споделяме и празниците, и делниците и да градим утрешния ден на децата ни в общия ни дом – България “.
„ На фона на насилието в международен мащаб, ние в България живеем дружно и аз съм уверен, че в случай че хората по света знаят за толерантността в България, то те биха се поучили от нас “, уточни от своя страна основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи. Той уточни, че Рамазан е берекет, която сближава хората и по този начин те стават по-добри и по-силни. „ Ние водачите на религиозните общности се стремим да бъдем в крайник със актуалните европейски полезности и макар всички провокации ще продължим да вървим по пътя на разбирателството и взаимното почитание “, сподели още той.
На тържествената вечеря ифтар участваха основният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки свещеник Герасим, представители на обичайните вероизповедания в България, представители на парламентарно показаните политически партии, дейци на културата и изкуството, дипломатически представители, общественици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР