Вечерта на 17 септември и сутринта на 18 септември ситуацията

...
Вечерта на 17 септември и сутринта на 18 септември ситуацията
Коментари Харесай

Киргизко-Таджикският конфликт. Русия се активизира

Вечерта на 17 септември и сутринта на 18 септември обстановката в региона на граничния спор сред двете страни до известна степен се стабилизира. Таджикската страна обаче твърди, че киргизката войска нарушава споразуменията за преустановяване на огъня и обстрелва Овчи-Калача Бободжон, Ворух и Чоркух от позиции в Самаркандък и Коктош, освен това употребявайки за ударите „ Байрактар “-и.

Киргизките военни приказват за обстрел от карамикските гранични постове. Министерството на превоза на Киргизката република оповестява, че таджикските военни са взривили 36-метров мост на река Ак-Суу (магистрала Кок-Таш-Аксай-Тамдик).

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров към този момент носи камуфлаж и се обръща към нацията: „ Няма да дадем даже един квадратен метър земя, която сме наследили от нашите предшественици, на никого! Ще застанем твърдо в отбрана на нашите национални ползи! “

Киргизстан се пробва да въвлече международната общественост в процеса на осъждането на Таджикистан, на change.org към този момент е проведено събиране на подписи за петицията „ Агресията на Таджикистан против Република Киргизстан “.

В републиката тържествено е заровен командирът на батальон Еламан Ураимов, ученик на Суворовското военно учебно заведение, който, както твърдят киргизките медии, взривил себе си и таджикските военни с граната.

19 септември в Киргизстан е разгласен за ден на народен печал с президентски декрет. По последни данни 46 души са починали и над 150 са ранени поради въоръжения спор на границата с Таджикистан. Сред починалите и ранените с изключение на военни, има и елементарни поданици на граничните региони.

Таджикската страна не е толкоз дейна в осведомително отношение. Емомоли Рахмон към момента не е коментирал обстановката на границата, само че в Таджикистан споделят, че киргизките военни са умъртвили лекарите от болничното заведение в Овчикалачи, когато са отишли да оказват помощ на ранените. Таджикистан твърди, че има седем убити и 14 ранени.

На 18 септември изказванията на Русия и съюзническите организации се активизираха. ОДКС прикани за спокойно споразумяване на спора на границата на Киргизстан и Таджикистан и за попречване на гибелта на хора. „ Ние приветстваме прекратяването на огъня и договарянията, които започнаха сред граничните служби “, сподели в изказването си представителят на ОДКБ Владимир Зайнетдинов.

Генералният секретар на ШОС Джан Мин и генералният секретар на ОДКБ Станислав Зас приканиха за мир в Централна Азия. Джан Мин също изрази своите съболезнования към фамилиите на починалите бойци, цивилни и ранените.

Станислав Зас разгласи неприемливостта на потреблението на мощ и потреблението на тежки оръжия, в това число артилерия и РСЗО, акцентира, че спорът би трябвало да бъде решен единствено спокойно, означи, че протичащото се провокира сериозна угриженост.

Организацията на Договора за групова сигурност обаче към момента не е подхванала никакви стъпки за разрешаване на военната обстановка.

На 18 септември Владимир Путин организира телефонни диалози с президентите на Киргизстан и Таджикистан. „ Владимир Путин прикани страните да предотвратят по-нататъшна ескалация и да подхващат ограничения за разрешаване на обстановката допустимо най-скоро с извънредно мирни, политически и дипломатически средства.

Той удостовери готовността на Русия да окаже нужното подпомагане за гарантиране на стабилността в региона на киргизко-таджикската граница. Страните се съгласиха да продължат контактите ”, се споделя в известието. Това са първите договаряния с водачите на Киргизстан и Таджикистан след военното изостряне на границата.

На 18 септември следобяд началникът на службата за социална сигурност на Министерството на вътрешните работи на Киргизстан Нурлан Исмаилов сподели, че чиновници на реда на Киргизстан и Таджикистан са почнали взаимно наблюдаване на сектора от пътя сред двата таджикски града. Худжанд и Канибадам, който минава по границата на двете страни.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР