Вече ви показахме кои са най-честите нарушения, които правят шофьорите

...
Вече ви показахме кои са най-честите нарушения, които правят шофьорите
Коментари Харесай

"Сякаш лявата лента си е негова": Проверка на bTV показва кои са най-честите нарушения на магистралите

Вече ви показахме кои са най-честите нарушавания, които вършат водачите в градски условия. В разгара на лятото екипът ни прави опит и за това кои са най-честите рискови обстановки по автомагистралите у нас.

Правим я с пътния специалист Диана Русинова и автомобилния играч Иван Влъчков

Интензивен трафик и ежедневни тапи, по този начин най-често можем да опишем ситуацията по автомагистралите през летния сезон. С пътния специалист Диана Русинова и автомобилния играч Иван Влъчков решаваме да проверим какъв брой извършители ще срещнем единствено за малко шофиране по две от автомагистрали у нас.

“Все отново поради скоростта шофирането отвън обитаемо място и по автомагистрала е много по-опасно и по-често настъпват произшествия с съдбовен край поради скоростта. Опасно е, с всяка година колите нарастват, в този момент е сезона на гастърбайтерите, колите стават от ден на ден и повече. Опитността на водачите пада от ден на ден и спазването на разпоредбите също е нещо, което никой не го прави ”, показва Диана Русинова.

Като съществена причина за тапите на автомагистралите специалистите дефинират неправилната организация на придвижване на водачите. Именно това виждаме съвсем през целия ни маршрут.

„ Ето го сътрудника от Турция си кара, той си е решил, че лявата лента си е негова, няма смисъл да се прибира “, разяснява още специалистът.

„ Честа неточност е карането в лява лента на повече коли и по този начин се задържа придвижването и се образува една колона, до момента в който би трябвало да се кара в дясна свободна лента, а лявата да се употребява, когато се изпреварва “, показва Иван Влъчков.

„ Ето те си карат в лява лента със 130 км/час, а правилото за най-вдясно това са детайлности от пейзажа. Моят съвет при съществуването на такива водачи е просто да ги изпреварите и да гледате да стоите оптимално надалеч от тях. Всъщност тапите, задръжките в трафика при пътуването към морето се получават тъкмо поради това - лява лента и никой не се прибира “, споделя Диана Русинова.

Освен високата скорост, бавното шофиране също е рисково.

„ Този не се прибира, макар че е задължен и кара с 80... дори със 70км/ч. Този надлежно я засече - ето ти обстановка. Абсолютно несъответстващ и рисков водач. И дори возеше деца - баба с внучета “, разясняват специалистите.

„ Максималната позволена скорост на автомагистрала е 140км/ч, а минималната целесъобразна скорост за леките коли е 100 км/ч. Защото камионите се движат с 90 км/ч и по този метод няма да попречват леките коли и да принуждават водачите на тежкотоварните да ги изпреварват. Поради тази причина в действителност е целесъобразно на автомагистрала в дясната лента да се движите с най-малко 100км/ч “, споделя Диана Русинова.

„ Ето, този кара с 90 км/ч дори и по-малко, тъй като камиона му бяга. Това са извънредно рискови водачи, въпреки всичко това е автомагистрален път, в случай че желаете да си карате постепенно, има Подбалкански път, където може несмущаемо да си карате с ниска скорост и няма да пречите на никого “, показва Иван Влъчков.

Опита зад кормилото и положителната реакция се оказват основни, с цел да бъдат избегнати произшествия.

„ Най-голям риск са новите водачи, които не знаят по какъв начин да реагират. Например, в случай че излезе пред тях някой камион, новия лидер на автомобила не може да реагира, тъй като той да вземем за пример се движи със 150 км/ч, а камиона му излиза в последния миг с 90км/ч. Може да не спре незабавно, да се паникьоса и да допусне неточност “, споделя Иван Влъчков.

Освен в придвижване, можем да бъдем рискови и когато сме паркирали. На автомагистралите - спешните ленти постоянно не се употребяват по предопределение.

„ Аварийната лента е лента, която ние използваме единствено с съответна потребност, не с цел да я използваме за тоалетна, не с цел да си почиваме, стопираме единствено когато има настъпила повреда, до момента в който изчакаме да пристигна пътна помощ или до момента в който можем сами да я отстраним. Припомням на всички, че е наложително да си облечем светлоотразителна жилетка и да сложим на триъгълник на най-малко 50 метра “, споделя Диана Русинова.

Само ден преди нашата инспекция, специалистите попадат на извънредно рискова обстановка на автомагистрала „ Тракия “.

„ Както аз си карам, е там горе в дясно ми изскача един бус, спрян в лявата лента и индивида си поставил някакво прожекторче и си стои по пай ръкав и си чака ей тук на мантинелата и даже не беше подал сигнал на 112 или към полиция, на някой, с цел да му помогне. Съответно първата ми работа беше да сляза, да облека жилетката и да се обадя на 112, да изтичам и да му кажа и той да си облече жилетката, да не стои по този начин на автомагистралата, да си извади триъгълника, който наложително би трябвало да има – а той нямал, в Европа може и със светлина към този момент, само че в България не може и по-късно тичах надолу по автомагистралата, с цел да стартира да демонстрирам на останалите участници в придвижването, че би трябвало да понижат “, споделя Диана Русинова.

„ Малките нарушавания безспорно могат да доведат до огромно нарушаване, по-голяма част от тези нарушавания, които се случиха с нас, ние ги избегнахме, тъй като да кажем - аз съм умел водач. Но вие видяхте един по-неопитен, по-неориентиран водач - на качване на автомагистрала „ Тракия “ каква сериозна причина за пътен случай направи и в случай че се засекат двама по-неопитни и един по-разсеян говорещ по телефона това прави гаранция за настъпване на ПТП “, разяснява още тя.

Така неспазването на разпоредбите с изключение на проблеми с трафика, постоянно може да провокира и тежки произшествия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР